HJEM TIL NORGE: Shawan Sadek Saeed Bujak sier han aldri har hatt noe mer terror å gjøre. Her har han ankommet Oslo Lufthavn, Gardermoen etter å ha sittet fengslet siden pågripelsen 8. juli.
HJEM TIL NORGE: Shawan Sadek Saeed Bujak sier han aldri har hatt noe mer terror å gjøre. Her har han ankommet Oslo Lufthavn, Gardermoen etter å ha sittet fengslet siden pågripelsen 8. juli.

– Terrorsiktet har tilstått

En av de siktede i terrorsaken skal ha tilstått å ha planlagt terror mot dansk avis.

Det melder VG Nett.

Tre menn ble pågrepet 8. juli og siktet for planlegging av terror på norsk jord. Én av de siktede, Shawan Sadek Saeed Bujak, har i avhør med PST tilstått at han sammen med de andre siktede planla terrorhandlinger.

Målet var dansk avis

– Jeg kan bekrefte at en av de siktede i terrorsaken har tilstått planlegging av terror, sier kommunikasjonssjef Trond Hugubakken i PST til avisen.

MEDHOLD: Høyesterett avgjorde mandag at argumentene for å holde David Jakobsen (31)  fullstendig isolert i fengselet, bør prøves på nytt i retten.  (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)
MEDHOLD: Høyesterett avgjorde mandag at argumentene for å holde David Jakobsen (31) fullstendig isolert i fengselet, bør prøves på nytt i retten. (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)

Målet skal ha vært å sprenge den danske avisen Jyllands-Posten.

– Ja, ut fra hva han har forklart, tyder det på at avisen var målet deres, sier Hugubakken.

Etter at Jyllands-Posten trykket de omstridte Muhammed-tegningene i 2005, har det vært avdekket flere antatte planer om terrorangrep mot den danske avisen.

Les også:
Terrorister ville bruke bomber mot dansk avis
PST: – Karikaturer motiverer islamister til terror

De to andre siktede i saken, Mikael Davud og David Jakobsen, nekter straffskyld.

Sjekker dansk forbindelse

Politiets etterretningstjeneste (PET) i Danmark arbeider for å finne ut om de som er siktet i Norge, har hatt medhjelpere i Danmark.

– PET arbeider tett sammen med det norske sikkerhetspolitiet sem ledd i etterforskningen av en konkrete saken. En terrorhandling har etter PETs oppfatning ikke vært nær umiddelbart forestående fordi de som nå er fengslet, var tett overvåket av det norske sikkerhetspolitiet i tiden fram til arrestasjonen. Den fortsatte etterforskningen i saken tar blant annet sikte på å avdekke forbindelser mellom de fengslede og eventuelle medgjerningsmenn i Danmark, heter det i en uttalelse fra PET.

PET-sjef Jacob Scharf sier at saken viser at Jyllands-Posten fortsatt er et «prioritert mål» for militante islamister.

– Ingen terrorcelle

Bujak representeres av advokatene Arvid Sjødin og Brynjar Meling. Meling bekrefter overfor VG at klienten i avhør har forklart seg om sin rolle i saken. Meling sier Bujak ikke kjenner seg igjen i påstandene om at han har vært en del av en terrorcelle. Han skal heller ikke ha tilknytning til al-Qaida, slik PST mener.

FORSVARER BUJAK: Brynjar Meling. (Foto: Roald, Berit/Scanpix)
FORSVARER BUJAK: Brynjar Meling. (Foto: Roald, Berit/Scanpix)

– Jeg vil ikke gå i detaljer, men det er viktig å få fram at dette er handlinger som ligger på planleggingsstadiet. Jeg mener det aldri har vært konkret og nærliggende fare for liv og helse i denne saken, sier Meling.

Bujak ble arrestert i Tyskland, mens de medsiktede ble pågrepet i Oslo. Bujak ble senere utlevert til Norge. Han har siden sittet varetektsfengslet.

De tre er siktet for å ha inngått forbund for å begå en eller flere terrorhandlinger. PST mener terrorhandlingene skulle finne sted i Norge. Konkrete mål skal ikke ha vært pekt ut.

Les også: PST raser mot terror-lekkasjer

– Uforstående til siktelsen

I juli sa Arvid Sjødin til tv2nyhetene.no at Bujak regnet med å bli frifunnet.Da hadde den 37 år gamle familiefaren sittet i et ni timer langt avhør med politiet.

– Han nekter straffskyld og stiller seg helt uforstående til siktelsen. Han hevder han ikke har deltatt i noe forbund for å begå straffbare handlinger, forteller 37-åringens forsvarer.

Nå viser det seg at PST hadde rett i sine antakelser om at han hadde planer om å gjennomføre en terrorhandling.

Bombe

PST mener de siktede hadde skaffet alle ingrediensene som trengtes for å lage hydrogenperoksidbomber.

Bujak er kurder fra Irak. Mikael Davud er uigur fra Kina, mens David Jakobsen er usbeker. Alle tre har permanent opppholdstillatelse i Norge.