Laila Bokhari og Kristin Solberg er begge ute med bok om Pakistan, der de viser frem det mye omtalte landet med sine øyne.  (Foto: God morgen Norge)
Laila Bokhari og Kristin Solberg er begge ute med bok om Pakistan, der de viser frem det mye omtalte landet med sine øyne. (Foto: God morgen Norge)

– Det er i krigen at gutter blir menn

Laila Bokhari har møtt unge menn som deltar i terroristhandlinger i Pakistan.

Laila Bokhari er terrorekspert og ansatt ved den norske ambassaden i Islamabad. Bokhari har møtt unge menn som deltar i terroristhandlinger, i Pakistan. Hun har snakket både med fotsoldaten, de som rekrutterer unge menn til hellig krig og de politiske- og religiøse lederne.

– Det er i krigen gutter blir menn

– Mitt spørsmål er hvordan de som går inn i slike grupperinger forklarer valget om å gå inn med sitt eget liv, sier Bokhari.

Noen av mennene i disse terrorgruppene er fattige, og ser ingen andre utveier, mens andre er heltemodige gutter.

– Det er i krigen at gutter blir menn, sier hun til God morgen Norge.

Les også: – De trodde jeg var spion og skulle kidnappe vitnene

Det globale muslimske fellesskap i fare

Kristin Solberg er journalist i Aftenposten, og har rapportert fra både Pakistan og Afghanistan. Også hun har møtt en jihadist på sin reise, som hun har fulgt over tid. Dette er et møte hun beskriver i sin bok «Gjennom de renes land».

– Denne jihadisten har en historie ulik mange andres. Han er født i Irland og født katolist. Han konverterte til Islam og kom til Pakistan på samme tid som meg, forteller Solberg.

– Han følte at det globale muslimske fellesskapet er i fare, og at vesten vil påføre sin ideologi over på dem.

Les også: Levi Fragell: – Jeg var jo så redd for at Jesus ikke var glad i meg

Møtet med terrorister

To unge kvinner har reist i et urolig land, og møtt terrorister. Hvordan opplevde de det?

– Det er den farlige biten man tenker på først, og da jeg kom dit første gang var jeg nervøs. Pakistan er et gjestfritt og hjertelig land, men også farlig, sier Solberg.

Landet sloss for å finne sin identitet. Pakistan er et land med 180 millioner mennesker, og er et sammmensatt land som trues av stadige konflikter innad i landet og opp mot naboland.

Pakistan har blitt symbolet på vold, ekstremisme og terror de seneste årene.

– Mange vil så mye med- og i Pakistan, ikke minst utenfra. Pakistan har et folk som ikke helt vet hvor de selv vil, tror Bokhari, og legger til at lederne i landet heller ikke ser ut til å vite hvor de skal.

– Anklager oss

– Det er veldig mange sannheter i Pakistan, sier Solberg, og forteller at anti-amerikaismen øker merkbart i landet.

– Mange ser på USA som en illojal alliert som har brukt Pakistan, først da sovjeterne invaderte Afghanistan, og nå igjen når NATO er i Afghanistan. Det er en mistillit som går begge veier, sier hun.

Begge jentene har fått merke denne mistillitten. De er nemlig selv en del av det mange hater.

– Plutselig anklager de deg og den verden du er en del av, sier Bokhari.

Savn mot vesten

Kvinnene forteller om et tosidig bilde. For til tross for anti-amerikaisme og et hat mot vesten, finnes det også en sterk lengsel og et savn mot vesten.

– Alle vil ha visum til England eller USA, forteller Bokhari.

Liten giverglede

Den siste, enorme, utfordringen er flommen.

De to forfatterne har nettopp kommet tilbake fra Pakistan, og forteller at forholdene der nå er ille.

– Flommen kommer til å få langsiktige virkninger. Den har tatt bort det man skal leve av , og statssystemet vet ikke hvordan man skal håndtere det. Enkeltpersoner har mistet alt de hadde, forteller Bokhari.

Samtidig minsker givergleden i Norge. Solberg tror grunnen kan være at katastrofen har utviklet seg så sakte. Samtidig som det er vanskelig å se omfanget.

– Det er utenfor fatteevne, sier Solberg, som har sett katastrofen med egne øyne.

Artikkelen fortsetter under bildet

Pakistan sett med to kvinners øyne. Laila Bokhari og Kristin Solberg er begge ute med bøker om det sammensatte og varierte landet.  (Foto: God morgen Norge)
Pakistan sett med to kvinners øyne. Laila Bokhari og Kristin Solberg er begge ute med bøker om det sammensatte og varierte landet. (Foto: God morgen Norge)

Laila Bokhari: «Hellig Vrede»

I denne boka øser Bokhari av sin massive kunnskap om Pakistan og dets innbyggere. Bokhari tar leseren til by og land - fattig og rik. Vi møter politikere, generaler og rasende islamister. Som en av få vestlige har Bokhari snakket med en rekke mennesker i de lovløse stammeområdene mot Afghanistan. Men Bokhari utfordrer også våre fordommer mot politisk islam og terror. Hellig vrede er blitt en kunnskapsrik og energisk bok fra en kvinne som også ser lyspunkter i landet hennes far en gang forlot.

Laila er idag ansatt ved den norske ambassaden i Pakistand - politisk attache. Første diplomat ved ambassaden med pakistansk bakgrunn.

Tidligere forsker ved NUPI og FFI - forsket på terrorisme og vold.

I boka møter vi fattig og rik - i by og land - etteretningsfolk, politikere, ekstremister, mødre som ofrer sønnene sine i selvmordsaksjoner.

Kristin Solberg: «Gjennom de renes land»

Hvorfor er det gått så galt med Pakistan? Hvordan opplever folket å leve i en stat i krig?

For å finne svar har Kristin Solberg reist på tvers av landet, fra India i øst til Afghanistan i vest. På veien har hun møtt flyktninger, journalister, politifolk og politikere. Hun er blitt forsøkt konvertert av en jihadist, har besøkt Lollywoods støvete filmsett og blitt eskortert gjennom Khyberpasset av et dusin væpnede pasjtuner. Men først og fremst har hun møtt et land med to ansikter: ett vennlig, åpent, gjestfritt til det ekstreme og ett farlig. Under arbeidet med denne boken måtte hun flykte fra Pakistan.

«Gjennom de renes land» er historien om en eldgammel vei, menneskene som bor langs den, og et land som aldri har vært i større krise.

Kristin jobber for Aftenposten med sete i New Dehli.