Da Bodil Fowler og mannen Ralph kom hjem med sin egen nyfødte datter i oktober i fjor, fikk de også med seg Kristins datter Elisabeth med seg hjem.  (Foto: Privat)
Da Bodil Fowler og mannen Ralph kom hjem med sin egen nyfødte datter i oktober i fjor, fikk de også med seg Kristins datter Elisabeth med seg hjem. (Foto: Privat)

Arvet baby da venninnen døde

Da Kristin døde kort tid etter fødselen, etterlot hun seg et siste ønske – at bestevenninnen Bodil skulle oppdra datteren.

Kristin og Bodil var nære venninner og gledet seg til å bli mødre samtidig. Men sju uker etter at Kristin fødte, døde hun av svangerskapsforgiftning.

Tok med venninnens datter hjem

Hele familien
Hele familien

Da Bodil Fowler og mannen Ralph kom hjem med sin egen nyfødte datter i oktober i fjor, fikk de også med seg Kristins datter Elisabeth.

– Elisabeth skal vokse opp som vårt barn, på lik linje med Amelia, Nicholas (15) og Philip (13), forteller Bodil.

Familien fortalte sin historie i magasinet Foreldre & Barn i sommer.

– Vi drømte å bli mødre sammen

Bodil var akkurat blitt gravid med sin egen datter Amelia da hun fulgte bestevenninnen Kristin til Danmark. Kristin, som var lesbisk, ønsket seg barn og fikk prøverørsbehandling ved en klinikk der.

– Jeg husker at vi lå på hotellrommet og drømte om barna våre som skulle vokse opp sammen, mimrer Bodil. Den gangen ante ikke venninnene at jentene deres skulle vokse opp som søstre.

– Elisabeth var et svært ønsket barn, og Kristin hadde hatt navnet klart helt siden hun var 12 år gammel. Vi hadde snakket mye om Elisabeth lenge før hun ble til, forteller Bodil trist.

Kikket på babyutstyr sammen

Kristin
Kristin
Vel hjemme i Norge koste venninnene seg med å gå rundt sammen og kikke på babyutstyr.

– Vi turde ikke kjøpe altfor mye, men vi kjøpte seng og vogn til Elisabeth, forteller Bodil.

Fordi Kristin var lesbisk, spurte hun Bodils mann Ralph om han kunne være en farsfigur for barnet hennes. De ble enige om at barnet skulle kalle ham «pappa».

Døde sju uker etter fødselen

Sommeren i fjor ble Kristin alvorlig syk med svangerskapsforgiftning, og hun ble lagt inn på Ullevål sykehus. Fordi det var kritisk for både mor og barn, måtte barnet forløses med keisersnitt. Da var det så vidt gått 25 uker, og Elisabeth veide kun 820 gram da hun ble født.

– Heldigvis fikk Kristin oppleve det å endelig bli mamma, forteller Bodil.

– Kun fire dager etter fødselen var hun på beina igjen. Men mens Elisabeth utviklet seg, ble mamma Kristins helse gradvis verre. Hun gikk inn og ut av koma, og bare sju uker etter fødselen døde hun.

Kom hjem med to lillesøstre istedenfor en

Før Kristin døde hadde hun rukket å skrive ned sitt siste ønske – at Bodil og mannen Ralph skulle overta foreldreansvaret for Elisabeth.

For at familien skulle være klar for å ta imot Elisabeth da hun ble skrevet ut fra sykehuset, måtte Bodils fødsel settes i gang to og en halv uke før termin.

I slutten av oktober i fjor, kom Bodil og Ralph Fowler hjem til sønnene Nicholas og Philip, med to lillesøstre i stedet for én.

– Hele familien var med på å ta avgjørelsen, og det har gått over all forventning. Både i forhold til søsken og besteforeldre, alle er veldig engasjerte, forteller Bodil.

– Men det er klart det har vært tøft. Å oppleve denne gleden, midt oppi sorgen over å miste sin beste venninne – det er mange følelser, forklarer Bodil stille. I tillegg har det siste året vært så travelt, jeg har nesten ikke hatt tid til å ta det inn over meg.