Levi Fragell begynte som predikant i pinsebevegelsen, og endte opp som lederfigur i Human Etisk forbund.  (Foto: God morgen Norge)
Levi Fragell begynte som predikant i pinsebevegelsen, og endte opp som lederfigur i Human Etisk forbund. (Foto: God morgen Norge)

Levi Fragell:
– Jeg var jo så redd for at Jesus ikke var glad i meg

Forfatter Levi Fragell har opplevd åndelige ting som han har brukt som bevis for livssynet. Det gjør han ikke lenger.

Levi Fragell er forfatteren bak boken «Vi som elsket Jesus». Han begynte som predikant i pinsebevegelsen, og endte opp som lederfigur i Human-Etisk forbund.

Han bekymrer seg for det Prinsesse Märtha Louise driver med.

– Jeg kjenner igjen det å bruke kriteriet om at man har opplevd noe åndelig som beviser for livssynet, sier Fragell.

– Det å ha snakket med en hest eller hatt besøk av engler er ting som jeg selv har opplevd på et tidspunkt da jeg ikke stilte de riktige kritiske spørsmålene, sier han.

Les også: – Prinsessen har malt seg inn i et hjørne

Les også: Märthas engler svekker kongehuset

Til helvete for røyking og leppestift

Som barn elsket Levi Fragell Jesus. Han vokste opp med troen på Jesus. Han fryktet også hva som kunne skje dersom man syndet, mye var synd. Han trodde for eksempel at naboen kom til helvete fordi han røyket og butikkdamen fordi hun brukte leppestift.

«Det er åpenbart at det som skjedde var barnemishandling og voldtekt av sjeler», skriver han i boka.

Han føler han har en skyld som må gjøres opp for med denne boka. Denne og andre opplevelser har motivert hans nå religionskritiske engasjement.

Frelst som sjuåring

– Det var mye jeg ikke kunne akseptere moralsk. En ting er å bruke småbarn, sier Fragell.

Han forteller at barn blir frelst helt ned i fireårsalderen. Selv ble han frelst da han var sju.

– Jeg var en ydmyk og gudfryktig liten gutt. jeg var jo så redd for at jesus ikke var glad i meg. Det var en forferdelig situasjon å føle at man aldri var god nok, og kanskje ikke fikk komme til himmelen, sier Fragell.

– På møtet ble jeg fortalt at om jeg ikke ble frelst, så kunne Jesus komme å ta mamma og pappa, og jeg ville bli alene nede på jorda. Det var en lettese da jeg bestemte meg for å bli frelst, forteller han.

Liv i engstelse

Men for Fragell var det ikke lett å holde seg på den smale veien.

– Det skjedde alltid et eller annet som gjorde meg utrygg. Livet mitt var preget av mye engstelse, forteller han.

Det var en lang prosess å forlate menighetslivet. Men han forteller at han nå ikke kjenner noen tvil om at han har gjort et riktig valg.

Det var da Fragell begynte å studere at han innså han hadde grunn til å være kritisk for det han sto for.

– Forberedene filosofi fikk meg til å se kritisk på det jeg sto for. Religionshistorien fikk meg til å innse at det ikke er noe spesielt med kristendommen som gjør at den skal henges høyere enn alle andre livsssyn i verden, sier Fragell, som ikke lenger kaller seg kristen.

Kritisk til islam

– Hva mener du om islam?

– Jeg mener at alle religioner er basert på gale forutsetninger; den hellige boken der direktiver blir gitt gjennom åpenbaring. Det samsvarer ikke med det som ellers i samfunnet blir satt som idealer for å finne virkeligheten, sier han.

– Islam har røtter i en kultur som er mindre utviklet enn vår, skolemessig og tradisjonelt. Dette er ting som vi kjenner igjen fra kristendommen og jødedommen om vi bare ser noen generasjoner tilbake, mener Fragell.

Kristenfolkets svar

Kristenfolkene har laget en motbok til Fragells bok. Boken heter «Vi som elsket Jesus - og fortsatt gjør det», og skal være et positivt tilsvar til Levi Fragells bok.