VARMT MØTE: En irak kurdisk kvinne som mistet sin sønn i et kjemikalieangrep under Saddam Husseins regime , møter en amerikansk mor som mistet sin soldatsønn i krigen i Irak. (Foto: Khalid Mohammed/Ap)
VARMT MØTE: En irak kurdisk kvinne som mistet sin sønn i et kjemikalieangrep under Saddam Husseins regime , møter en amerikansk mor som mistet sin soldatsønn i krigen i Irak. (Foto: Khalid Mohammed/Ap)

Sterkt møte mellom amerikanske og irakiske mødre

Amerikanske kvinner som har mistet sønnene sine i kamper i Irak ble varmt mottatt av irakiske mødre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ni amerikanske mødre til soldater som har blitt drept kamper i Irak fikk varme omfavnelser av irakiske kvinner da de ankom en fredelig plett i det krigsherjede landet.

Sterke følelser

For de fleste var det første gang de satte sin fot i landet der sønnene mistet livet. Noen av dem knelte og kysset bakken da de ankom. Møtet ble så sterkt at flere av kvinnene gråt.

– Jeg var så overveldet ved landing. Jeg trodde nesten ikke det var sant. Dette er stedet sønnen min tilbrakte sitt livs siste dager, og nå er jeg her, skrev Amy Galvez i sin blogg.

Galvez mistet sønnen sin, Adam, i 2006.

Reisen vil vare i tre dager. Den er organisert av en gruppe basert i Virginia, og hensikten er å snakke om smerten, og finne en måte å håntere tapet på.

– Føler fred fred fred

– Før denne reisen, var jeg sint for tapet av min sønn. Nå tenker og føler jeg bare fred, fred, fred, sier sier Elaine Johnson fra South Carolina. Hun mistet sønnen Darius i falluja i 2003.

De irakiske kvinnene har også lidd store tap under diktatoren Saddam Hussein.

– Da jeg klemte den ene amerikanske kvinnen, kunne vi ikke uttrykke oss med ord. Men det som hjalp oss å forstå hverandre, var våre tårer. Vi deler vår sorg og lidelse, sa Peroz Nasser. En 55 år gammel kurdisk kvinne som mistet både foreldrene, to brødre og to søstre under Saddam Husseins regime.

Iraks førstedame Hiro Ibrahim Ahmed klemmer Colleen Parkin fra «the Gold Star Mothers organization» som har arrangert møtet mellom de amerikanske og irakiske kvinnene.  (Foto: Khalid Mohammed/Ap)
Iraks førstedame Hiro Ibrahim Ahmed klemmer Colleen Parkin fra «the Gold Star Mothers organization» som har arrangert møtet mellom de amerikanske og irakiske kvinnene. (Foto: Khalid Mohammed/Ap)