Dataviruset «Stuxnet» rammer teknologien som blant annet brukes for å drive den iranske Bushehr reaktoren. (Foto: Scanpix)
Dataviruset «Stuxnet» rammer teknologien som blant annet brukes for å drive den iranske Bushehr reaktoren. (Foto: Scanpix)

Frykter datavirus skal overta atomkraftverk

Et aggressivt datavirus truer med å overta styringen av iranske atomkraftverk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det melder iranske medier, ifølge AP. Flere iranske industriforetak er allerede rammet. Nå mener eksperter at viruset er utarbeidet av en fremmed makt, spesialdesignet for å ramme iranske interesser, skriver den britiske avisen The Guardian.

Amerikanske myndigheter har nylig satt opp en egen cyber-enhet, som den fastholder kun har defensive formål. General Keith Alexander, som leder enheten, innrømmer likevel at de kjenner til viruset.

– Det er svært sofistikert, sier han til The Guardian.

Dataormen dukket først opp i juli, blant annet i USA. Men ifølge sikkerhetsselskapet Symantec er 60 prosent av de rammede maskinene i Iran.

– Dette er et av de mest raffinerte virusene som noensinne er laget, sier visedirektør Alan Bentley i IT-sikkerhetsfirmaet Lumension til The Guardian.

– Det er sterke bevis som taler for at viruset sikter seg inn på iranske interesser. Vi vet at den er laget med et spesielt mål. Måten programmet er laget på og måten det kjører på avslører det, sier seniorkonsulent Graham Cluley i Sophos.

SE OGSÅ: Iran planlegger nytt anlegg for anriking

Svært avansert

Symantec mener at de som står bak viruset, kalt Stuxnet, må ha hatt god tilgang på penger, mellom fem og ti programmerer og et halvt år til rådighet. Viruset utnytter sikkerhetshull i operativsystemet Microsoft Windows som fra før ikke var kjent.

Den angriper deretter en komponent kalt WinCC. Den er utviklet av Siemens for å styre industrielle operasjoner. Den tyske industrigiganten var involvert i utviklingen av det iranske atomkraftverket Bushehr.

Gir blaffen i sanksjoner

Samtidig som ekspertene har avdekket målet til viruset, øker spenningen i FN omkring Irans atomprogram. Til tross for fire ulike sanksjoner har myndighetene i Teheran avvist krav fra sikkerhetsrådet om å stanse anrikingen av uran.

Vestlige myndigheter mener Iran allerede har nok uran til å bygge to atomstridshoder om anrikingen fortsetter. CIA, Mossad og andre lands etterretningsorganer skal ifølge The Guardian ha forsøkt å sabotere mulighetene Iran har til å lage atomvåpen, ved å sørge for at de har blitt solgt defektive våpendeler på det svarte markedet.