Her nærmer svensk politi seg flyet, som står parkert på en rullebane på Arlanda utenfor Stockholm (Foto: REUTERS)
Her nærmer svensk politi seg flyet, som står parkert på en rullebane på Arlanda utenfor Stockholm (Foto: REUTERS)

Bombemistenkt pågrepet utenfor passasjerfly

En svensk innsatsstyrke har pågrepet den bombemistenke mannen utenfor Pakistan Airlines-flyet i Stockholm. Trusselen ble ringt inn fra en canadisk telefonboks.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det melder Aftonbladet.se. Flyet hadde 273 passasjerer ombord.

Bombealarmen gikk like etter klokken sju i morges, da piloten ombord i et Boeing 777, eid av Pakistan Airlines, ba om å få nødlande på flyplassen Arlanda like utenfor Stockholm.

Det nødlandede flyet er et Boeing 777, lik dette fra samme selskap. Dette bildet er tatt i Manchester i en annen sammenheng. (Foto: AFP)
Det nødlandede flyet er et Boeing 777, lik dette fra samme selskap. Dette bildet er tatt i Manchester i en annen sammenheng. (Foto: AFP)

Litt før halv ti ble to gule busser kjørt frem mot flyet for å forberede evakueringen av passasjerene. Samtidig stormet svensk politi frem og pågrep mannen, som da befant seg i en klynge av mennesker utenfor flyet

– Nå skal vi forsøke å identifisere den mistenkte, sier polititalsmann Kjell LIndgren på en pressekonferanse lørdag formiddag.

Den mistenkte er av pakistansk opprinnelse, men har canadisk pass. Passasjeren som kom med trusselen satt ifølge DN.se på plass 23L i flyet.

Siktet for trusler

Hvorvidt trusselen var reell, er foreløpig ikke bekreftet. Han er så langt siktet for å ha kommet med grove trusler.

– Han har indirekte truet gjennom å ha sagt at han hadde noe eksplosivt på seg, sier Lindgren.

De øvrige passasjerene skal nå avhøres, melder Aftonbladet.

Piloten ble først kontaktet av canadiske luftfartsmyndigheter og varslet om den mulige trusselen.

– De fikk tipset av en kvinne som ringte politiet anonymt fra en telefonboks, sier Janne Hedlund ved politiets länskommuikasjonssentral i Stockholm til Aftonbladet.

Rolig stemning ombord

Piloten har meldt fra at det hele tiden har vært rolig stemning ombord i flyet. Det kan skyldes at passasjerene ikke vet noe som helst om hvorfor turen fra Toronto til Karachi plutselig måtte avbrytes:

– Er piloten smart så finner han vel noe, som at en varsellampe lyser, eller noe slikt, sier Hedlund til Aftonbladet.

Avinor ble varslet

I tillegg til at piloten ombord ble varslet, ble også norske luftfartsmyndigheter varslet om saken av canadisk politi, skriver VG Nett.

– Ja, Avinors lufttrafikktjeneste varslet om dette. Men i en sånn type situasjon kan jeg ikke gi noen ytterligere informasjon, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor til VG Nett.

Ikke på terror-lister

Den mistenkte skal ikke ha vært i søkelyset for trusler av denne typen tidligere.

– Personen finnes ikke på lister over personer som ikke får fly. Vedkommende sjekket inn sin bagasje, som gjennomgikk en vanlig safetyscreening, sier Stefan Johansson ved Flygräddningscentralen til Expressen.se.

Flyet befant seg ifølge Expressen da piloten fikk beskjeden. Dermed ble det besluttet å be om å få nødlande.

Boeing 777-en tok bakken på den svenske storflyplassen ved 07.30-tiden. Flyet får ikke forlate rullebanen og takse inn til terminalen før situasjonen er avklart.

Følg dekningen til svensk TV 4 direkte: