FORNØYD:  Arne Treholt opplever en ny og mer åpen tone fra Gjenopptakelseskommisjonen.
FORNØYD: Arne Treholt opplever en ny og mer åpen tone fra Gjenopptakelseskommisjonen.

Treholt håper å unngå en ny ørkenvandring

Arne Treholt vil ikke vente i måneder og år, før Gjenopptakelseskommisjonen bestemmer seg for om de vil åpne saken hans på ny.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Den beslutning kommisjonen er kommet fram til, er i fullt samsvar med de krav som ble fremsatt i et brev av advokat Stabell, på mine vegne, for et par dager siden, sa Treholt sa han møtte pressen i ettermiddag.

– En ny tone

Gjenopptakelseskommisjonen gikk i dag ut med at de vil vurdere å gjenåpne Treholt-saken fra 2005, dersom nye beviser taler for dette. Kommisjonen avgjorde sist i 2008 at saken ikke skulle tas opp på ny. At de nå vil gjøre en ny vurdering, er Treholt svært fornøyd med.

– Jeg er på egne, og min advokats vegne, veldig glad for den beslutning kommisjonen i dag har tatt. Jeg var også svært tilfreds med den nøkterne tonen kommisjonens leder Helen Sæter anla da hun presenterte denne angjørelsen i ettermiddag, sier Treholt.

Han mener måten Sæter presenterte sitt budskap på, var langt fra den arrogansen han har møtt i rettsapparatet, gjennom sin lange kamp for å få saken gjenopptatt.

– Jeg legger også vekt på at kommisjonens formann åpner for at det også kan komme på tale og styrke undersøkelseskapasiteten i kommisjonen. For eksempel i form av uavhengig ekspertise, sier Treholt.

Se nyhetsreportasje (Artikkelen fortsetter under)

459916

– Håper det går fort

Treholt mener det er viktig at en eventuell ny konklusjon skjer på strengt og objektivt grunnlag, og at prestisjehensyn fra den ene eller den andre parten ikke kommer i veien.

– Det betyr mye for meg. Jeg har ved tidligere anledninger gitt sterkt utrykk for at jeg var misfornøyd med den måten kommisjonen behandlet min begjæring på. Jeg møtte i dag, slik jeg opplever Sæters redgjørelse, en helt annen og mye mer åpen tone enn den jeg har sett fra tilsvarende organer tidligere, sier Treholt.

Nå håper han at beslutningen om hvorvidt saken skal gjenopptas eller ikke, kommer så fort som mulig.

– Det som for meg er viktig, er at det vil skje en rask saksbehandling, og at de i løpet av så rask tid som mulig kan komme med en konklusjon, slik at vi kan unngå en ny ørkenvandring som vil ta måneder og år. Det er ingen tjent med, sier Treholt.

Se Nyhetsinnslag om Treholtsaken (Reporter: Kadafi Zaman).

459915