KLIMA:  Leder for Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, vil at Norge krever forlenget Kyoto avtale.
KLIMA: Leder for Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, vil at Norge krever forlenget Kyoto avtale.

Vil at Norge krever forlenget Kyoto-avtale

Norge bør jobbe for at Kyoto-avtalen forlenges med fem år under klimatoppmøtet i Mexico, selv om USA ikke er med, mener Norges Naturvernforbund.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Slik kan toppmøtet i Cancún likevel bli en suksess, mener Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken.

Les også: Kjemper for å redde klimaavtale

Enig med statsministeren

Han er enig med statsminister Jens Stoltenberg som torsdag uttalte at verdens land ikke vil klare å bli enige om en ny klimaavtale i Mexico i begynnelsen av desember. Derfor bør Norge jobbe for plan B, fremholder han.

– Stoltenberg og Solheim bør bruke høsten til å overbevise EU, Russland og Japan om å forlenge Kyoto-avtalen, slik at utslippsreduksjonene kan fortsette. Det vil vise utviklingslandene at de rike landene mener alvor og gi nytt håp, sier Haltbrekken til NTB.

Les også: Norge oppfyller ikke Kyoto-avtalen

USA avgjørende

Norge og andre rike land mener det er avgjørende at også USA slutter seg til en forpliktende klimaavtale, men Haltbrekken fremholder at det er liten vits i å vente på USA hvis resultatet blir at utslippskuttene stanser opp når Kyoto-avtalen løper ut i 2013.

– Nå er det slik at andre rike land venter på USA, mens USA venter på Kina, sier Haltbrekken, og understreker at det siste verden trenger er et toppmøte som blir like mislykket som fjorårets møte i København.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) skal lørdag møte ministre fra en rekke land i New York for å diskutere hvordan verdens land kan komme videre i klimaforhandlingene. Møtet skjer på initiativ fra Mexico.

Norge håper i det lengste at Cancún vil resultere i en egen avtale om avskoging, et felt der Norge har vært en sterk pådriver. (©NTB)