Petter Northug. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
Petter Northug. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
JA TIL SAMMENSLÅING: Petter Northugs hjemkommune Mosvik kan bli slått sammen med nabokommunen Indeøy. (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)
JA TIL SAMMENSLÅING: Petter Northugs hjemkommune Mosvik kan bli slått sammen med nabokommunen Indeøy. (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)

Så mye tjener Northug på sin Red Bull-avtale

Petter Northug jr. kan tjene opp mot åtte millioner på fire år, når han nå signerer sin nye sponsorkontrakt med leskedrikkgiganten.

Oslo (TV 2 Sporten): Etter det TV 2 Sporten erfarer blir sponsoratet med den omstridte leskedrikkprodusenten den største private avtalen til Petter Northug jr.

LES OGSÅ: Northug tjener rått på OL-gull

Men de store summene kommer først hvis Mosvik-gutten leverer varene i skisporet.

  • Grunnlønnen ligger i overkant av en million kroner i året.
  • Med samme suksess i mesterskap og verdenscup, vil avtalen sørge for bonuser som gir nærmere to millioner kroner i kassen totalt.
  • Avtalen løper i fire år, til etter OL i Sotsji i 2014.
  • Avtalen blir Northugs største private sponsorkontrakt.

- Beste avtale noen sinne
TV 2 Sporten har snakket med flere eksperter på sponsormarkedet i Norge, og det generelle inntrykket er at summene Northug jr. oppnår er historisk gode.

- Hvis de tallene TV 2 har stemmer, så er dette den beste private avtalen jeg noen gang har hørt om i norsk langrenn, sier manager i Team Xtra personell, Nils Marius Otterstad, til TV 2 Sporten.

Det som gjør avtalen spesielt god, er at Northug jr. ikke får profilere logoen til sin hovedsponsor i det daglige. På vanlige verdenscuprenn og mesterskap, er det bare drikkeflasken til Northug jr. som vil ha Red Bull-logo. I fjor profilerte han den røde oksen på halstørklet sitt, den såkalte «buffen».

Men på grunn av at FIS reagerte på størrelsen av logoeksponeringen, er denne fjernet i år.

- FIS truet med å diskvalifisere Northug jr. på grunn av at han eksponerte for stor flate i forhold til de kvadratcentimetrene som er lov. I år er det vår utstyrssponsor Swix, som leverer buffer til landslagsløperne, sier markedssjef i langrennavdelingen i NSF, Bernt Halvard Olderskog, til TV 2 Sporten.

Northug (Foto: TV 2/)
Northug (Foto: TV 2/)

Svindal får mer
Northug kan etter skiforbundets regelverk bare eksponere private sponsorer på to renn i løpet av sesongen. Det er åpningsrennene på Beitostølen, og NM på ski.

Det står i grell kontrast til avtalen Aksel Lund Svindal er i ferd med å forhandle fram med Red Bull.

Han ønsker å kjøre med den velkjente logoen på hjelmen. Men etter det TV 2 Sporten erfarer har skiforbundet satt visse betingelser for at det skal skje.

  • I avtalen med Red Bull, skal forbundet ha 40 prosent av pengene, minimum 1,5 milloner kroner.
  • Det vil si at Lund Svindal minst må ha rundt fire milloner i året fra leskedrikkprodusenten.
  • Telenor som i dag er hovedsponsor på hjelmene til alpinistene, betaler mellom seks og åtte millioner i året.
  • Hvis Svindal får gjennom sitt ønske, vil Telenor betale vesentlig mindre for sitt sponsorat til skiforbundet.

Aksel Lund Svindal (Foto: Olsen, Geir/Scanpix)
Aksel Lund Svindal (Foto: Olsen, Geir/Scanpix)

- Største profilene
Selv om Aksel Lund Svindal med ca 2,5 millioner i grunnlønn vil sitte igjen med mer penger enn Northug, så er det ingen tvil om at Red Bull må betale vesentlig mer for trønderen i forhold til eksponeringen.

Det setter superavtalen til Northug i et ytterligere sterkt lys.

- Uansett har Red Bull sikret seg de to største profilene ikke bare i norsk, men også internasjonal skiidrett, konkluderer Nils Marius Otterstad.