Illustrasjon: Ole Martin Lundefaret
Illustrasjon: Ole Martin Lundefaret

Mener det er meningsløst å plombere ungdomsbilene

Brooms bilekspert har lite til overs for forslaget fra Krf-Hareide.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei har lest artikkelen der Krf-Hareide foreslår at man kan plombere bilene til unge bilførere. Det høres helt utrolig ut for meg, kan lure på om han vet noe som helst om bil? Hvordan tror du noe slikt kunne gjennomføres? Ville det ikke blitt lett og jukse og desto tidkrevende og passe på noe slikt? Og hva når disse bilene skal selges igjen? Hadde vært interessant å få vite hva du som fagmann mener om dette! Hilsen Joachim.

LES OGSÅ: Hareide vil plombere ungdomsbilene

Benny svarer:

Hei Joachim. Ja, jeg satte kaffekoppen litt i halsen da jeg så dette jeg også.

Debatten er kjempeviktig og det er er klart noe må gjøres, men dette utslippet synes jeg virker veldig lite gjennomtenkt.

Rent praktisk er det null problem å hastighetsbegrense en bilø det, gjøres jo allerede på blant annet biler over 3500 kilo,

Men hvordan vil det fungere i den virkelige verdenen? Mange ungdommer kjører jo rundt i en bil eid av foreldrene. Skal disse også plomberes? Det tror jeg ikke mange ville vært spesielt villige til. Ser for meg veldig mange skumle situasjoner f. eks ved forbikjøringer med plomberte biler.

Og hva når man skal på bilferie til utlandet? Vi nordmenn blir nok ikke spesielt populære på autobahn hvis vi kommer daffende i 90 km/t. Farlig kan det også være.

Og så har du selvfølgelig aspektet med lånte biler og leiebiler. De som virkelig ønsker å kjøre fort, vil klare å skaffe seg bil de kan gjøre det med uansett. Dermed er jeg redd man ikke oppnår det som er poenget her i det hele tatt.

Håndheving vil også være omtrent umulig, Hvem skal gjøre det? Og hvordan?

Som sagt: Debatten er kjempeviktig, rent personlig synes jeg det er synd at den blir litt avsporet på denne måten, med forslag som dessverre virker både naive og lite gjennomtenkte.

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Sjekk Brooms samling av biltester – klikk her

Har du synspunkter eller innspill? Bruk kommentarfeltet under: