REFSER GAMLESJEFEN: Steinar Nilsen refser gamlesjefen Roald Bruun Hanssen (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
REFSER GAMLESJEFEN: Steinar Nilsen refser gamlesjefen Roald Bruun Hanssen (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

Nilsen langer ut mot Brann: - Mangler kompetanse på ledersiden

Steinar Nilsen langer ut mot Branns nåværende daglige leder Roald Bruun-Hanssen.

Tromsø/Bergen (TV 2 Sporten): Brann er dårligst i klassen når det gjelder utviklingen av unge spillere.

LES OGSÅ: Myhre refser Branns talentsatsning
LES OGSÅ: Andresen spår lang mørketid for Brann

Tidligere sportsdirektør og nåværende daglig leder i klubben, Roald Bruun-Hanssen, ga på TV 2 Sporten torsdag uttrykk for at hovedtrenerne i klubben de siste årene må ta deler av ansvaret for det.

- Det vet jo alle. Hele Hordaland, og det er SK Brann og spesielt sportsdirektøren som hadde det som sitt arbeidsfelt i mange år

Se et lengre intervju med Steinar Nilsen i videovinduet øverst!

Steinar Nilsen fikk sparken før sommeren på grunn av manglende resultater.

Refser Bruun-Hanssen
Nå tar Nilsen for første gang bladet fra munnen og forteller om dårlig ledelse i Brann. Roald Bruun-Hanssen får gjennomgå.

- Da jeg kom så opplevde jeg talentsatsingen som minimal. Det var vel startet et prosjekt som vi etterspurte en plan om, men det så vi aldri. Vi ble forespilt at det var planlegging, og at det var ting på gang. Men ikke nå mer, forteller en åpenhjertig Nilsen til TV 2 Sporten.

Og slår fast:

- Det var iherdige mennesker som trente unge spillere, det er den ingen tvil om. Men man savnet en klar plan rundt det, sier han.

Bruun-Hanssen: - Det er lagt betydelige ressurser i Branns talentsatsing

- Det vet hele Hordaland
- Hvem har ansvaret for det?

- Det vet jo alle, hele Hordaland. Og det er SK Brann og spesielt sportsdirektøren som hadde det som sitt arbeidsfelt i mange år, svarer Nilsen, som kom med flere konkrete forslag til ting som kunne ha blitt gjort annerledes.

- Ja, vi kom med konkrete forslag på hva som kunne gjøres, og hvordan man kunne ta tak i den situasjonen som var. Men det var ikke interessant å se på av ledelsen og daværende sportsdirektør, forteller han.

- Vi presenterte en plan, men den ble aldri tatt tak i videre, sukker Nilsen.

- Hvordan ble den mottatt?

- Som at de ønsket å fortsette på den planen som var realisert gjennom sportssjef allerede. De ønsket å gi den tid og flere år. Og det måtte vi respektere, mener Nilsen.

- Ble forslaget deres mottatt seriøst?

- Det vet jeg ikke. Det må de svare på. Vi kom med innspill på hva som er lyktes med andre plasser, og ikke minst hva vi ser når vi er ute og reiser lykkes. Det meldte vi inn, men samtidig respekterer vi selvfølgelig at andre mennesker har andre meninger.

Roald Bruun-Hanssen og Lars Moldestad - Brann (Foto: Hommedal, Marit/SCANPIX)
Roald Bruun-Hanssen og Lars Moldestad - Brann (Foto: Hommedal, Marit/SCANPIX)

- Så aldri en plan
Han kjenner seg ikke igjen i Bruun-Hanssens påstander om at hovedtreneren må ta sin del av skylden for Branns elendige ungdomsavdeling.

- Jeg registrerer at han mener det. Jeg ble presentert av den samme daglige leder to fotballspillere som gikk inn i min A-stall i 2009. Det var Matias Møvik og Bjarte Haugsdal. Jeg mener at Erik Huseklepp og Jan Gunnar Solli var bedre enn de to spillerne og valgte å fortsette å satse på de når de var friske. Men vi ga dem muligheter blant annet i treningskamper og selvfølgelig i en profesjonell treningshverdag. Jeg føler vel at vi hadde ordene våre i behold, med å satse på Huseklepp og Solli da, mener Nilsen.

Nilsen så aldri noe til ledelsens plan for ungdomsarbeidet i klubben som tok seriegull i 2007.

- Først og fremst så må vel en sportsdirektør enten lage fotballtalentene selv, ellers må han hente noen å skrive kontrakt med. I mitt tilfelle så kom jeg til en klubb jeg til en klubb jeg ikke kjente godt, så var det forferdelig mange ting å ta tak i når vi startet opp der. Spesielt den fysiske tilstanden til den eksisterende stallen vi hadde. Vi kjente egentlig ingenting til det som ble gjort på gutte- og juniorsiden. Vi ble presentert, tvert i mot at det skulle være en plan som lå på det, men den så vi aldri. Det er veldig spesielt. Og det er vel tross alt en sportsdirektør sitt ansvar i forhold til hvem en trener skal trene og ikke treneren, sier han.

- De trenger å bruke den kompetansen i Hordaland som er på dette området. De må slippe til. Så er det noen i dette området som jeg føler ikke har denne kompetansen som må tre til side og slippe til de kreftene – og slippe til de kreftene som finnes i hele fylket.

- Mangler kompetansen
Den tidligere Tromsø-spilleren minner om at det finnes svært mange lovende spillere på de ulike alderbestemte nivåene i både Brann og de øvrige klubbene i Hordaland.

- De trenger å bruke den kompetansen i Hordaland som er på dette området. De må slippe til. Så er det noen i dette området som jeg føler ikke har denne kompetansen som må tre til side og slippe til de kreftene – og slippe til de kreftene som finnes i hele fylket. For det er masse bra spillere der. Masse spennende. Selv tok jeg opp masse guttespillere og lot dem spille cupkamper og treningskamper. Men da gikk jeg helt ned til 16-åringer og fant dem der, men det var på grunn av at vi fant dem selv som trenere og ikke på grunn av at vi ble tipset av verken den ene eller den andre sportsdirektøren for å si det sånn. Det var et arbeid som vi bare av interesse selv og fordi vi ønsket å prøve å lete og prøve finne unge spillere, sier han.

- Hvem må tre til side?

- Du må slippe til de med spisskompetanse på området og la de bestemme og utvikle. Da sier det seg selv hvem som må gjøre hva.

- Sikter du til daglig leder?

- Det er ingen tvil om at om man skal få virkelig fart i en så flott klubb som Brann så er det kompetanse som trengs å komme til og til å ta beslutninger, svarer han.

Bekymret
Nilsen er bekymret for fremtiden til gamleklubben.

- Det er vel et par som burde være selvfølge og et par som har signalisert at de finner andre plasser eller takker for seg. Det største problemet er at man er veldig sent ute med å fornye seg og skal erstatte så sentrale spillere som nå gir seg. Det kommer til å bli en stor utfordring, sier Nilsen, som ikke er i tvil om hvem som har ansvaret.

- Alltid er det ledelsen i en klubb som har ansvaret for økonomi og styring, og da sier det vel seg selv hvem som må se på den biten. Alle de andre som er en del av klubben jobber under ordre og gjør sin jobb så godt som mulig. Det er ikke de vi bør legge skylden på.

Steinar Nilsen (Foto: Hommedal, Marit/SCANPIX)
Steinar Nilsen (Foto: Hommedal, Marit/SCANPIX)

- Må ta ansvar
Nå mener den tidligere Brann-treneren at ledelsen - med Roald Bruun-Hanssen i spissen - må ta ansvar.

- Ledelsen må ta sitt ansvar og være bevisst på sitt ansvar. Sånn er det ellers i næringslivet – det kjenner alle til, sier han, og legger til:

- Skal man ha en tittel som administrerende direktør/daglig leder så er det på tide å ta ansvar for det som har skjedd, ikke minst når man har vært hovedarkitekt for absolutt hele talentsatsinga til klubben. Dette vet hele Hordaland, dette vet hele klubben, dette vet hele Bergen. Man bør gå ut og ta ansvar for det som har skjedd, med mulighet til å starte på ny. Ta lærdom utav det og vise til en av verdiene i klubben som er ydmykhet.