POLITIDOKUMENTER FORSVANT: Statsadvokat Lasse Qvigstad bekrefter at politidokumenter har vært på avveie i Nygaard saken. (Foto: Montasje)
POLITIDOKUMENTER FORSVANT: Statsadvokat Lasse Qvigstad bekrefter at politidokumenter har vært på avveie i Nygaard saken. (Foto: Montasje)

Politidokumenter forsvant i Nygaard-saken

– Det er bra de er kommet til rette, sier statsadvokat Lasse Qvigstad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I boken «Hvem skjøt William Nygaard» hevder forfatter og journalist Odd Isungset at polititabbene sto i kø underveis i etterforskningen av drapsforsøket mot William Nygaard.

Isungset mener at politiet bommet med mislykkede pågripelser, siktelser og sviktende grensekontroll – men i boken avdekkes det også at sentrale politidokumenter forsvant på mystisk vis.

LES OGSÅ: Nygaard slakter politiets arbeid etter drapsforsøket

Qvigstad beordret etterforskning

Det var statsadvokat Lasse Qvigstad som gikk gjennom dokumentene før Kripos tok over saken i all hemmelighet, etter at Oslo politidistrikt hadde hatt saken i 14 år.

Forfatter og journalist Odd Isungset presenterte boken «Hvem skjøt William Nygaard» fredag. (Foto: Gorm Kallestad)
Forfatter og journalist Odd Isungset presenterte boken «Hvem skjøt William Nygaard» fredag. (Foto: Gorm Kallestad)
– Da saken ble gjenopptatt i 2009, ble det avdekket at flere sentrale dokumenter rett og slett var borte, skriver Odd Isungset i boken.

Dokumentene det vises til, omhandler en pakistanskfødt nordmann som forsvant fra Norge dagen etter skuddramaet.

Den pakistanskfødte nordmannen, i boken omtalt som «Ali», var blant politiets spor i den omfattende etterforskningen.

LES OGSÅ: Drapsforsøket på William Nygaard etterforskes på nytt

I boken kommer det frem at norsk politi hadde fått bilder av britisk overvåkingspoliti, som viste at «Ali» besøkte den iranske ambassaden i London rett før de rettslige avhørene av ham i Oslo i januar 1994.

– En skandale

Men da saken ble gjenopptatt i 2009, oppdaget man at disse bildene og flere andre sentrale politidokumenter var på avveie.

– Overvåkingsbildene fra den iranske ambassaden var ikke der, og alle papirer som handlet om løslatelsen av «Ali» i 1998 var sporløst forsvunnet. Til tross for gjentatte purringer dukket de ikke opp før det hadde gått flere måneder. Hva som har skjedd er en gåte. Selv om det skulle finnes et enkelt svar på saksbehandlingsfeilen, er det uansett en skandale, heter det i boken.

Qvigstad bekrefter at dokumenter var på avveie

Statsadvokat Lasse Qvigstad bekrefter overfor tv2.no at politidokumenter har vært på avveie i Nygaard-saken, og sier at det ble «lett grundig» etter dem da man oppdaget dette.

– Jeg ønsker ikke å kommentere dette mer enn å si at det er bra at dokumentene er kommet til rette. Dokumentene ble etterlyst grundig, og det kom sterke oppfordringer om at de måtte spores opp, sier statsadvokat Lasse Qvigstad til tv2.no.

Reagerte på løslatelse

En av etterforskerne som jobbet med attentatet mot forlagsdirektør William Nygaard i oktober 1993 fortalte til TV 2 i oktober 2008 at «Ali» ble satt fri, uten at etterforskerne ble informert eller rådspurt.

LES OGSÅ: Nygaard-etterforsker reagerte på løslatelse

Tidligere avdelingssjef Magne Eilertsen ledet Oslo-politiets etterforskningsteam under Nygaardsaken.

Han var «veldig overrasket» over at det var tatt en beslutning uten at de sentrale etterforskerne var verken informert eller rådspurt før løslatelsen.

I arrestprotokollen står det loggført at mannen ble satt fri av «fysisk-medisinske årsaker».