Nygaard med åpen kritikk av politiet

For første gang kommer William Nygaard med åpen kritikk mot politiets innsats under etterforskningen av drapsforsøket mot ham i 1993, i et intervju med Aftenposten fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Avisen skriver at Nygaard mener det var merkelig at ikke Politiets overvåkingstjeneste (POT – nå PST), ikke ble involvert i etterforskningen.

Bakgrunnen er at han mener drapsforsøket mot ham må sees på som en forløper til det vi i dag kjenner som islamsk terror.

– Var det noe sted man kunne hente internasjonal kompetanse var det hos POT. Dette forteller noe om kvalitet og manglende ledelse av etterforskningen, sier Nygaard i intervjuet med Aftenposten.

Avisens nettutgave meldte torsdag kveld at det i en ny bok kommer fram at etterforskningen av drapsforsøket ble gjenopptatt for over ett år siden, men at Kripos har holdt saken hemmelig.

Boken «Hvem skjøt William Nygaard» er skrevet av forfatter og journalist Oddvar Isungset. Han mener polititabbene har stått i kø underveis i prosessen.

Mislykkede pågripelser og siktelser og sviktende grensekontroll er noen av feilene han påpeker ved etterforskningen.

I boken avsløres det at det var statsadvokat Lasse Qvigstad som gikk gjennom dokumentene før Kripos tok over saken i all hemmelighet. Da hadde Oslo politidistrikt hatt saken i 14 år, før den ble henlagt i 2007 med begrunnelsen «ukjent gjerningsperson».

Nygaard har selv ikke hørt noe fra politiet om at saken har blitt etterforsket på nytt.

Ifølge politiinspektør Atle Roll-Matthiesen i Kripos vil politiorganet levere sin innstilling til statsadvokaten om et par måneder.

Nygaard ble truffet av tre skudd utenfor sin bolig i Oslo i 1993. Fem år senere konkluderte politiet med at drapsforsøket ble utført i tilknytningen til fatwaen – dødsdommen – som var utlyst av ayatolla Khomeini over alle som var involvert i utgivelsen av Salman Rushdies Sataniske vers.

Boken hadde to år før drapsforsøket kommet ut på Nygaards forlag Aschehoug. (©NTB)