Kina har arrestert fire japanere mistenkt for spionasje

I en ny opptrapping av disputten mellom Kina og Japan, har Kina iverksatt etterforskning av fire japanere under mistanke om at de skal ha filmet kinesiske militæranlegg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etterforskningen startet torsdag, samme dag som USAs utenriksminister Hillary Clinton oppfordret de to landene om å begynne en dialog omkring arrestasjonen av en kinesisk fiskebåtkaptein i Japan.

Krever ubetinget løslatelse

Pågripelsen førte til at Kina innstilte den bilaterale kontakten på regjeringsnivå med Japan, og kineserne krever en ubetinget løslatelse av kapteinen, som førte fiskebåten da den skal ha krasjet med to japanske kystvaktfartøy.

Japanerne hevder kollisjonen ikke var en ulykke, og har så langt holdt kapteinen tilbake. På sin side har kinesiske myndigheter advart Japan mot konsekvensene pågripelsen og den forlengede fengslingen vil få, og torsdag kunne den japanske ambassaden i Beijing bekrefte at fire japanere har blitt avhørt av kinesiske myndigheter,

Clinton ber partene om løsning

I et uformelt møte i forbindelse med FNs hovedforsamlings årlige sesjon i New York, møtte Hillary Clinton Japans utenriksminister Seiji Maehara, og ba om at partene kommer fram til en forhandlingsløsning på disputten.

Forholdet mellom Kina og Japan er viktig for den regionale stabiliteten, påpekte Clintons talsmann torsdag. (©NTB)