SØKTE ASYL, BLE PÅGREPET: Russiske Vjatsjelav Datsik fremstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett klokka 13 torsdag. Til høyre ser man en politibetjent som undersøker den pågrepnes våpen. (Foto: Skjermdump)
SØKTE ASYL, BLE PÅGREPET: Russiske Vjatsjelav Datsik fremstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett klokka 13 torsdag. Til høyre ser man en politibetjent som undersøker den pågrepnes våpen. (Foto: Skjermdump)

Russisk nynazist i lukket fengslingsmøte

Politiet etterforsker spor mot mulig nynazistmiljø i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den ransdømte kickbokseren Vjatsjelav Datsik, som tirsdag ettermiddag møtte opp hos Politiets utlendingsenhet (PU) i Oslo for å søke asyl i Norge, ble samtidig tatt for ulovlig våpenbesittelse.

Han leverte inn et håndvåpen da han opplyste at han ville søke asyl i Norge, og da politiet sjekket våpenet oppdaget de flere kuler i magasinet.

– Er det ekte kuler, spurte politimannen som undersøkte våpenet.

– Ja, bekreftet Datsik på russisk.

Fant våpen i næringslokale

To andre personer ble pågrepet etter at russeren ankom politiet for å levere inn asylsøknaden, og alle tre fremstilles for varetektsfengsling klokka 13 torsdag.

Fengslingsmøtet vil foregå i Oslo tingrett for lukkede dører.

De to andre ble pågrepet av bevæpnet politi i et næringslokale i Oslo sentrum tirsdag kveld, og det skal ha vært gjort flere funn i dette lokalet som knytter de tre til hverandre.

Det skal også ha blitt funnet våpen under politiaksjonen mot lokalet.

Det er Seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt som etterforsker saken, som er gitt høy prioritet grunnet de spesielle omstendighetene.

Etterforsker mulige nazispor

– Tre personer er siktet for brudd på våpenloven, og fremstilles for varetektsfengsling klokka 13. Vi ønsker ikke å si så mye på det nåværende tidspunkt, men kan bekrefte at vi etterforsker tilknytningen mellom de pågrepne etter funn som er gjort i et lokale i Oslo, sier Einar Aas ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo til tv2nyhetene.no.

datsik_pose
datsik_pose
Aas vil ikke kommentere om funnene politiet har gjort i dette lokalet knytter alle tre til et angivelig nynazistmiljø i Oslo.

En video publisert på YouTube viste den straffedømte russiske kickbokseren Vjatsjelav Datsik, mens han søker asyl i Norge.

«Oslo SS»

Videoopptaket ble gjort av en av vennene som var med Datsik da han oppsøkte PU tirsdag ettermiddag, og et stillbilde av Datsik som poserer foran en fane med påskriften «Oslo SS» med øks og pistol i hendene, ble også lagt ut på YouTube.

Påskriften «Oslo SS» på den svarte fanen kan stå for «Oslo Slavianskij Sojuz», som oversatt til norsk betyr Oslo-avdelingen til «Slavisk forbund».

Mottoet «min ære er troskap» er dessuten nærmest identisk med det tyske SS-mottoet «min ære er lojalitet».

BAKGRUNN: Beryktet nynazist søkte asyl i Norge

Onsdag denne uken tok Datsik selv kontakt med det russiske nyhetsbyrået Interfax og meddelte at han befant seg i Norge, etter å ha flyktet via Estland.

Han er i russiske medier fremstilt som en av frontfigurene i nynazistbevegelsen «Slavisk forbund», som ble erklært ulovlig i Russland i mars i år.

Ifølge Datsik befant han seg i det norske hovedkvarteret til den nynazistiske organisasjonen, og det russiske nyhetsnettstedet gzt.ru har også skrevet at gruppen har opprettet kontor i Norge.

LES OGSÅ: – Alarmerende at russisk nynazist er pågrepet