BORDET SKIP: Israelske soldater bordet det tyrkiske nødhjelpsskipet «Mavi Marmara» og drepte 19 mennesker.  (Foto: APTN)
BORDET SKIP: Israelske soldater bordet det tyrkiske nødhjelpsskipet «Mavi Marmara» og drepte 19 mennesker. (Foto: APTN)

FN fordømmer Israels Gaza-raid

Israel brøt folkeretten og menneskerettighetene da det angrep en konvoi med nødhjelp til Gaza i mai, fastslår FNs menneskerettighetsråd. Israel avviser anklagene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rapporten slår fast at det finnes «klare bevis som støtter rettslig forfølgelse» av Israel i henhold til den fjerde Genevekonvensjonens artikkel 147, som blant annet omfatter forsettlig drap og tortur.

Unødig vold

Atferden til de israelske væpnede styrkene og andre mot passasjerene på skipet var ikke bare ute av alle proporsjoner, men viste også fullstendig unødvendig og utrolig vold, heter det i en rapport fra rådet.

«Aksjonen oppviste et uakseptabelt brutalitetsnivå. Slik framferd kan ikke rettferdiggjøres eller forsvares av behovet for sikkerhet eller noen andre grunner,» står det i FN-rapporten.

Ni drept

I den bitende skarpe rapporten avvises Israels påstander om at aktivistene på skipet var voldelige og at soldatene derfor hadde rett til å forsvare seg og åpne ild. Ifølge rapporten dreide det seg i noen tilfeller om summariske likvideringer.

Ni personer, alle tyrkere, ble drept i raidet på fartøyet Mavi Marmara 31. mai som ble møtt med massiv internasjonal fordømmelse. Den ene av de drepte var amerikansk statsborger. (©NTB)