Leif Karsten Hansen (Foto: TV 2)
Leif Karsten Hansen (Foto: TV 2)

Avviser falskt bevis i Treholt-saken

Tidligere POT-betjent Leif Karsten Hansen ransaket Treholts leilighet i 1983 og fant pengene i kofferten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– La det være helt klart, det har aldri vært laget noe falskt bevis, og vi har heller aldri blitt bedt om å produsere noen falske bevis, sier Leif Karsten Hansen.

Han er en av to tidligere politiførstebetjenter i POT som beskyldes for å forfalske det såkalte pengebeviset mot Arne Treholt. Det var han og en kollega som gjennomførte ransakingene i Treholts leilighet i 1983 og fant pengene i kofferten.

– Originalbildene

Men i boken «Forfalskningen» sier en anonym kilde at dette pengebeviset ble konstruert etter at Treholt ble arrestert - og at bildene ikke ble tatt under ransakingen:

– Jeg har finlest denne boken, man vil jo vite hva man blir beskyldt for. Men det er ikke kommet frem noe bevis for det. For bildene ble tatt under ransakingen. Og bildene som ble vist i retten og senere under bevisopptaket i Høyesterett, og senere for Gjenopptakelseskommisjonen, det er originalbildene, sier Hansen.

Hemmelige ransakinger

Til TV 2 forteller Hansen detaljert om de hemmelige ransakingene. Den første var 17. mai 1983, den andre 22. august samme året.

– Vi tok oss inn i leiligheten til Treholt gjennom en svært dårlig dørlås, som det ikke var noen problemer med å forsere. Vi visste hva vi så etter, vi hadde fått i oppdrag fra ledelsen å se etter denne dokumentkofferten fordi vi visste Treholt hadde hatt den med seg på utenlandsreisene sine.

– Hvor fant dere kofferten da?

– Vi fant den delvis under et lite skrivebord på et soveværelse. Første gang vi var inne, det var 17. mai 1983, da delte vi oss og gikk hver vår vei. Så vidt jeg husker var det jeg som fant kofferten. For vi visste fra spanerne hva vi skulle se etter. Spanerne hadde sett at Treholt hadde denne kofferten. Denne kofferten lot seg åpne for den sto fortsatt innstilt på tre nuller fra fabrikkinnstillingen.

Anonymt angrep

– Det er nærmest umulig å forsvare seg mot beskyldninger fra en anonym kilde, sier Hansen.

Kilden skal være en tidligere kollega fra Overvåkingstjenesten som nå ville lette sin samvittighet.

– Om dette nå hadde vært riktig så hadde jo vedkommende begått en alvorlig tjenesteforsømmelse ved ikke å rapportere dette før. Og at han nå plutselig har fått en voldsom samvittighetskval etter 25 år. Vel...