OPPTELLING: Den borgerlige regjeringen i Sverige nærmer seg nå et mulig flertall i Riksdagen (Foto: JONATHAN NACKSTRAND, © JNK/sd)
OPPTELLING: Den borgerlige regjeringen i Sverige nærmer seg nå et mulig flertall i Riksdagen (Foto: JONATHAN NACKSTRAND, © JNK/sd)

Reinfeldt kan få flertall

Den borgerlige regjeringen i Sverige nærmer seg nå et mulig flertall i Riksdagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag pågår tellingen av de siste utenlands- og forhåndsstemmene i Sverige, og ved 15-tiden tydet tallene på at de borgerlige partiene er svært nær ved å kapre nye mandater.

Les også: Reinfeldt kan få hjelp av «norske» stemmer

Telles fortsatt

Da TV-lampene ble slukket natt til mandat viste opptellingen at de borgerlige partiene manglet tre mandater på å få flertall i Riksdagen.

Det innvandringskritiske partiet Sverigedemokratene rykket inn med 20 mandater og havnet på vippen mellom blokkene.

Men et betydelig antall utenlandsstemmer og sene forhåndsstemmer blir først talt opp tre dager etter valget.

Opptellingen startet onsdag morgen og tallene viste ved 15-tiden at de borgerlige partiene styrket seg og er svært nær ved å kapre de tre mandatene som er nødvendig for å beholde flertallet.

Sentrumspartiene øker

I Dalarna län har Sosialdemokratene tapt et mandat til samarbeidspartneren Venstrepartiet. Dette fører igjen til at Venstrepartiet avgir et utjevningsmandat til Centerpartiet, som tilhører den borgerlige blokken i Sverige.

Folkpartiet er etter beregninger tv2nyhetene.no har gjort svært nær ved å kapre to mandater til fra Sosialdemokratene i Göteborg kommune og Värmlands län.

Skjer dette vil Folkpartiet miste et utjevningsmandat til Kristdemokratene, som også tilhører den borgerlige blokken.

Et titalls stemmer

Beregningene viser at et titalls stemmer den ene eller andre veien ved slutten av tellingen i de to valgkretsene kan avgjøre om regjeringen får de nødvendige 175 mandatene som vil gi flertall.

Med full klaff for de borgerlige partiene vil mandatfordelingen i Riksdagen bli slik: Moderaterna 107, Folkpartiet 25, Centerpartiet 23 og Kristdemokraterna 20, Socialdemokraterna 110, Miljøpartiet 25, Vensterpartiet 19 og Sverigedemokratene 20.

Skal de rødgrønne partiene kapre et mandat tilbake må Venstrepartiet eller Miljøpartiet ha svært høy oppslutning i de resterende stemmene i Stockholmsområdet.