Kremls sakrale skatter i Nasjonalgalleriet

Torsdag åpner en unik utstilling i Nasjonalgalleriet. Det ypperste av sakral kunst fra de russiske tsarenes samlinger er kommet på plass i Oslo og skal vises for et norsk publikum til over nyttår.

De fleste av de mer enn 100 sakrale gjenstandene er fra 1700-tallet, men det vises gjenstander helt fra 1300-tallet til slutten av 1800-tallet. Om lag halvparten av ikonene, tekstilene og gullsmedarbeidene har aldri vært vist utenfor Kreml-museene tidligere. De er eksempler på religiøse kunstverk som er enestående i sin rike utsmykning og prakt, siden hoffets kunsthåndverksteder var plassert i Kreml.

- Det er en stor begivenhet for oss og en helt spesiell utsøkt samling. En god del er ikke utlånt tidligere og skattene til de forskjellige tsarene gir ekstra sus til utstillingen, sier direktør Audun Eckhoff ved Nasjonalmuseet til NTB.

Gagarina sier at ikonene var ment som et vindu til den hellige verden og skulle skinne som den. Derfor ble det brukt mye gull. Særlig praktfulle er de gull- og edelsteinsglitrende dekslene som prydet de hellige ikonene.

- Ikondekslene skulle ikke bare beskytte ikonene mot støv, lys og forurensning. De var en gave til Gud og er ofte svært utsmykket. Et av dekslene på denne utstillingen er for eksempel smykket med en topas på 170 gram i tillegg til safirer, smaragder, turkiser og andre edelsteiner, sier Gagarina. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2