SKJULER SYMPTOMENE: Overvekt, lite mosjon og høyt forbruk av sigaretter og alkohol kan være årsak til at kreft blir oppdaget for sent. (Foto: colourbox.com)
SKJULER SYMPTOMENE: Overvekt, lite mosjon og høyt forbruk av sigaretter og alkohol kan være årsak til at kreft blir oppdaget for sent. (Foto: colourbox.com)

Usunn livsstil kan skjule kreft

Overvekt, lite mosjon og høyt forbruk av sigaretter og alkohol kan være årsak til at sykdommen blir oppdaget for sent.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er symptomene på kreft som kan bli oversett om man fører en usunn livsstil.

En sunn og trent kropp vil derimot reagere raskere på varselsignalene, hevder ekspertene, ifølge bt.dk.

Les også: Livsstilsbehandling kan hjelpe overvektige

Går for sent til legen

Senter for forskning og kreftdiagnostikk i Århus i Danmark er blant annet i gang med en undersøkelse om hvorfor enkelte dansker går for sent til legen.

– Blir man trett og andpusten kan det være et tegn på blodmangel, som kan skyldes kreft. Er man ikke vant til å bevege seg, så oppdager man kanskje ikke disse symptomene, sier Peter Vedsted, leder for senteret.

Også fedme kan være med på skjule varselsignalene.

– Hvis man er overvektig og blir undersøkt av en lege, er det vanskeligere for legen å kjenne om pasienten har svulster, sier Vedsted til bt.dk.

Skjuler symptomene

I tillegg kan røyking og høyt alkoholinntak maskere kreft.

– Hvis man røyker mye eller drikker mye er det en risiko for at både en selv og legen overser symptomer som hoste, irritasjon i halsen og tretthet, sier avdelingssjef Hans Henrik Storm i Kreftens bekjempelse.

Også Vedsted er enig i dette.

– Er man vant til å ha noen bestemte symptomer fordi man røyker eller er i dårlig form, så er det med på å skjule tegn på at man feiler noe annet, sier han.

– Se opp for symptomer

En sunn og veltrenet kropp bedrer derimot sjansen for å oppdage kreften tidlig.

– Mistanken om kreft vil komme hurtigere. Man vil i tillegg lettere kunne takle sykdomsforløpet, siden den som er i god fysisk form også ofte er i god psykisk form, sier Storm.

Han oppfordrer folk med en usunn livsstil å være ekstra oppmerksom, da andre lidelser og sykdommer kan ha samme symptomer som kreft.