RIISE
RIISE

Riise: - Jeg har gjort utrolig mye dumt

En åpenhjertig John Arne Riise innrømmer at han har gjort mye dumt i løpet av karrièren, men nå mener den vordende 30-årsjubilanten at han er voksen.

Om to dager fyller Norges og Romas meritterte venstreback, John Arne Riise, 30 år.

Den profilerte fotballspilleren har allerede en eventyrlig karrière bak seg på fotballbanen siden han ble solgt fra Aalesund til Monaco som 17-åring i 1997.

13 år senere har den vordende jubilanten feiret mange store fotballtriumfer, mest bemerkelsesverdig mesterligaseieren med Liverpool i 2004/2005-sesongen.

Karrièren hittil har imidlertid også inneholdt flere humper i veien, først og fremst utenfor fotballbanen.

- Jeg elsker å motbevise folk
Riise innrømmer glatt at han har gjort mye dumt opp gjennom årene, men påpeker at de mange feilskjærene utenfor gressmatten har gitt ham enorm mental styrke.

- Fotball er livet mitt. Jeg har aldri tenkt på noe annet enn fotball. Jeg har opplevd mye negativt. Bare litt på fotballbanen, men utenfor banen har jeg opplevd mye. Det er klart at du etter hvert blir mentalt sterkere. Du vet å takle motgang på din egen måte. Det har hjulpet meg veldig til å fokusere på hvor jeg har fristedet mitt, og det er på fotballbanen. Jeg har opplevd masse ting før kamper, før landskamper og det er sikkert mange som har spurt seg «er John Arne klar for å spille?». Det gir meg en sinnssyk energi. Jeg elsker å motbevise folk. Det er det største jeg vet og det er mitt største energikick er å vite at folk tviler på meg, for da vet jeg at om jeg jobber hardt nok så kan jeg motbevise dem og få dem til å «zip it», forteller John Arne Riise til TV 2 Sporten.

Revansjerte seg mot Skottland
For et snaut år siden viste han kritikerne at han ikke lar seg påvirke av utenomsportslig turbulens. VM-kvalifiseringskampen mot Skottland 12. august, 2009, ble en personlig revansj for Riise.

Kampen ble spilt i kjølvannet av Riises opprivende rettssak med sin tidligere agent Einar Baarden. På kampdagen våknet Riise opp til beskyldninger fra Baardsen på forsidene av VG og Dabladet.

Riise svarte med å sende Norge i ledelsen 4-0-triumfen mot Skottland med et kanonskudd. Etterpå feiret han med å holde seg til ørene, før han tok opp hånden og latet som han noterte ned noe.

- Jeg fikk tårer i øynene da jeg scoret. Vi lar oss ikke knekke, sa han til TV 2 Sporten etter kampen.

Les mer: Rørt Riise ville bevise

Riise forteller at han aldri tidligere har vært så tent og motivert før en fotballkamp, som han var før Skottland-kampen.

Satt og ristet før kampen
- Det var kanskje en dum ting å gjøre mot pressen, men når du har opplevd sånn som jeg har opplevd - og jeg opplever selv at jeg har gjort utrolig mye dumt. Jeg tar masse på min kappe. Det var bare et punkt der og da som jeg tenkte at «nå må jeg tørre å si ifra, nok er nok». Det var jo da Einar Baardsen i flere dager hadde lagt ut om mitt privatliv og min personlighet, Det hadde ikke noe å gjøre med det som det dreide seg om, og media hoppet på det. Da jeg våknet på kampdagen og leste alle overskriftene... Der og da ble jeg lei meg da jeg så det, og skuffet og forbannet, selv om jeg visste det fra dagen før at det kom til å komme. Men jeg gikk inn på rommet til min bror (Bjørn Helge Riise) og sa «se nå». Og på morningen av og frem til kampen på ettermiddagen og kvelden var jeg en energibombe. Fokuset var at jeg skulle smelle til. Drillo kom bort til meg i garderoben og spurte om det gikk bra og om jeg var klar og jeg bare så på ham og satt og ristet. Han skjønte tegningen og visste at det ville smelle i dag. Og da jeg scoret var det en lettelse jeg aldri har opplevd før. At jeg gjorde den gesten mot journalistene, det var bare at jeg måtte få ut alt, jeg måtte bare vise at «nå er det nok, fokuser på hva jeg gjør».

Ung og dum
En selvgranskende Riise sier at han har kommet langt som menneske etter de mange feilskjærene i tidligere år. Han er klar for å feire sin 30-årsdag, vel vitende om at han endelig er blitt voksen.

- Det å kunne bruke den energien der, det er det ikke alle som kunne klart, det er noe som ligger hos deg?

- Det er ikke så mange som har gjort så mye dumt som meg heller, så de har ikke fått den smellen som gir den energien til å gjøre det, smiler Riise, før han fortsetter:

- Det er klart. Jeg har vært ung og jeg har vært dum også. Sånne ting har jeg sagt før. Når man gjør noe dumt så er det første man må gjøre å innrømme det selv og å prøve å lære av det. Det tok en stund før jeg lærte hvordan ting fungerte. Det med at folk er mer opptatt av det personlige enn av fotballen var overraskende for meg for det visste jeg ikke. Alt jeg gjorde ble skrevet om. Det forandrer deg. Jeg ble kanskje bitt litt av at jeg ble kjent og at folk likte det jeg gjorde. Det endte jo med at jeg gjorde en del dumme ting. Heldigvis så oppdaget jeg det tidsnok og forandret på det og jeg føler nå at jeg er veldig, veldig komfortabel med den jeg er nå, avslutter John Arne Riise.