VENDEPUNKT: Stortingets EOS utvalg skal gå gjennom overvåkingspolitiets metoder i Treholt saken. (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)
VENDEPUNKT: Stortingets EOS utvalg skal gå gjennom overvåkingspolitiets metoder i Treholt saken. (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)

Stortinget gransker Treholt-overvåking

Stortingets EOS-utvalg har på eget initiativ besluttet å granske overvåkingspolitiets metodebruk i Treholt-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bakgrunnen for gjennomgangen er påstander om ulovlig overvåking av Arne Treholt.

Behandles på nytt

Beslutningen ble fattet i et møte i EOS-utvalget onsdag. EOS-utvalget er Stortingets kontrollorgan for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenesten.

- Utvalgets oppgave er å føre regelmessig tilsyn med EOS-tjenestene. Det skal ta opp alle saker og forhold som det ut fra formålet finner riktig å behandle, særlig slike som har vært gjenstand for offentlig kritikk, heter det i en pressemelding fra utvalgsleder Helga Hernes.

Arne Treholts advokat Harald Stabell ble i forrige uke kontaktet av to tidligere POT-ansatte som skal sitte på opplysninger om at overvåkingstjenesten ikke fulgte regelverket i jakten på Treholt.

Vil ikke snakke om spiondommen

Treholt har latt seg intervjue av TV 2 Nyhetene om den nye utviklingen i saken.

– Er jeg en stor eller liten spion? Er jeg en forfulgt uskyldighet, eller hvilke merkelapper skal nå igjen klistres på meg, spør en retorisk Arne Treholt til TV 2 Nyhetene.

Uansett utfall av den kommende granskingen, vil deler som omfatter spiondommen fremdeles stå ved like. Men det ønsker ikke Treholt å snakke om.

– Det som nå står på dagsorden, er hvorvidt et hemmelig politi har fabrikkert bevis for å få frem egen fasit i saken. Fasiten var at jeg var en stor spion. Og da fasiten viste seg å ikke stemme, følte man seg fristet til å plante bevis for å få den til å stemme, sier Treholt til TV 2 Nyhetene.

Se intevju med Arne Treholt i videoboksen øverst.

Manipulerte bildebevis

EOS-utvalget har på eget initiativ besluttet å granske overvåkingspolitiets metodebruk. Bakgrunnen er påstandene om ulovlig overvåking av Arne Treholt.

I tillegg hevder Steven Elgesem, eieren av Norges første timefotobutikk, at overvåkingspolitiet ba ham manipulere et bilde slik at Arne Treholt figurerte med KGBs norske toppsjef. Dette skal ha skjedd en gang tidlig på 1980-tallet.

Arne Treholts advokat Harald Stabell leverte onsdag sin innsigelse mot at riksadvokat Tor Aksel Busch og førstestatsadvokat Lasse Qvigstad skal vurdere gjenåpning av Treholt-saken. Ifølge Stabell er de to inhabile.