Treholt klager inn Qvigstad og Busch

Arne Treholt fremmer tirsdag en formell habilitetsinnsigelse mot riksadvokat Tor-Aksel Busch og førstestatsadvokat Lasse Qvigstad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Arne Treholt har absolutt ingen tillit til riksadvokaten og førstestatsadvokaten. Derfor har han bedt meg levere inn en formell habilitetsinnsigelse. Det kommer jeg til å gjøre tirsdag, sier advokat Harald Stabell til NTB.

Dermed blir det trolig justisminister Knut Storberget (Ap) som kommer til å bestemme om førstestatsadvokat Lasse Qvigstad og riksadvokat Tor-Aksel Busch skal fjernes fra Treholt-saken eller ikke. De to utgjorde aktoratet i straffesaken mot Arne Treholt på 1980-tallet og er i utgangspunktet de to som skal vurdere og ta stilling til de nye påstandene om at pengebeviset i saken var fabrikkert.

– Treholt ber om at både undersøkelsene rundt bevisforfalskningene og selve gjenopptakelsesprosessen blir håndtert av andre statsadvokater. Han er svært misfornøyd med deres håndtering av aktoratet, og mener de ikke har vært objektive slik de skulle være, sier Stabell.

Justisminister Knut Storberget (Ap) bekrefter at det har vært samtaler mellom departementet og partene vedrørende habilitetsspørsmålet, men vil ikke kommentere innholdet i dem ytterligere. (©NTB)