nilsen (Foto: TV 2)
nilsen (Foto: TV 2)
Tom Nordlie
Tom Nordlie

Steinar Nilsen ikke overrasket over trenerforskning

Ny forsking slår fast at det ikke lønner seg å sparke treneren. Den tidligere Brann-treneren Steinar Nilsen er ikke overrasket.

Fotballklubber som beholder treneren etter en tung periode gjør det like bra, og faktisk bedre på sikt enn klubber som velger å sparke sjefen.

- For mange får sparken
Det viser ny forskning utført ved Handelshøyskolen BI i Oslo.

- Det sparkes altfor mange trenere i eliteserien. Vår analyse viser ingen synlig effekt av å tvinge gjennom et trenerskifte for å oppnå bedre resultater som fotballag. Men vi bestrider ikke at det finnes gode og mindre gode trenere, og at det i noen tilfeller kan være riktig å kvitte seg med en trener, sier førsteamanuensis Jan Ketil Arnulf ved Handelshøgskolen BI, til www.forskning.no.

På litt lengre sikt gjør lagene som sparker treneren det faktisk dårligere enn de som holder fast ved sjefen. Over en periode på 15 kamper fikk klubbene som beholdt treneren 2,87 flere poeng en de som ga ham avskjed, viser studien.

- Spillerne betyr mer enn treneren
Fotballtreneren Steinar Nilsen måtte ta sin hatt og forlate Brann Stadion i mai etter en svak sesonginnledning. Han er ikke overrasket over forskningsresultatene.

- Nå er vel jeg rimelig innhabil i forhold til å uttale meg om akkurat det, men det viser seg vel at det først og fremst er spillerne som er viktigst for fotballklubben. Å sparke treneren kan gi en kortsiktig gevinst, men i det lange løp viser det seg som regel at kontiunitet er viktig og gir langsiktige resultater, sier Steinar Nilsen til TV 2 Sporten.

- Det å sparke treneren skaper en usikkerhet i hele miljøet. Dersom en klubb sparker trenere ofte bidrar det til et usikkert klubbmiljø, mener Nilsen.

Tid gir troverdighet
I perioden 1995 til 2006 måtte 86 hovedtrenere forlate jobbene sine i den norske eliteserien. Det gir et snitt på mer enn sju sparkede trenere per sesong. 23 trenere har samtidig gått av «frivillig».

- Fordelen med å la en trener få tid, er at han kan opparbeide stor troverdighet. Han kan rekruttere sine medarbeidere og prege laget på en helt annen måte, sier Arnulf.

(©TV 2 Sporten / NTB)