NEDERLAG: Lederen for Socialdemokraterna, Mona Sahlin, forlot søndag kveld tv studioene etter et historisk valgnederlag. (Foto: Claudio Bresciani)
NEDERLAG: Lederen for Socialdemokraterna, Mona Sahlin, forlot søndag kveld tv studioene etter et historisk valgnederlag. (Foto: Claudio Bresciani)

Sahlin gikk på århundrets valgsmell

Socialdemokraterna med sitt dårligste valgresultat på 96 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Folket har talt, og resultatet er at vi har gjort et dårlig valg. Vi lykkes ikke med å vende tilbake etter fire år, sa Mona Sahlin i Socialdemokraterna søndag kveld etter at valgresultatet var klart.

LES OGSÅ: – Dette er et valg uten vinnere

Mandag formiddag var det klart at Socialdemokraterna gjorde sitt dårligste valg på 96 år, melder SVT.

– Usikker stilling

Men tross det elendige valgresultatet sier de svenske sosialdemokratenes leder Mona Sahlin mandag morgen at hun fortsetter som partileder.

– Partileder er man både i med- og motgang, uttalte Sahlin til det svenske nyhetsbyrået TT på vei til Socialdemokraternas partikontor på Sveavägen i Stockholm.

Statsviteren Li Bennich-Björkman mener Sahlins stilling er høyst usikker.

– Jeg tror ikke Sahlin fortsetter. Hennes posisjon i partiet er ikke sterk, og jeg har vanskelig for å tro at hun kan fortsette når tapet var så stort, sier statsviteren til TT.

En annen statsviter mener det svenske valget har vist at Socialdemokraterna er et parti i krise.

– Socialdemokraterna er et parti som er formet av industrisamfunnet og motsetningen mellom arbeid og kapital, og mellom høyre og venstre, sier statsviteren Ulf Bjereld.

– Historisk feilgrep

Journalist og forfatter Christer Isaksson mener Sahlins beslutning om å samarbeide med Vänsterpartiet fremstår som det største enkeltstående feilgrepet en sosialdemokratisk leder har gjort.

– Med Vänsterpartiet i en toneangivende rolle satte Mona Sahlin grenser for seg og sitt parti (...) Nå går det rødgrønne prosjektet i graven og Socialdemokraterna må starte på nytt, skriver Isaksson i en kommentar i Svenska Dagbladet.