Hevder han ble bedt om å manipulere Treholt-foto

Eieren av Norges første timefotobutikk hevder overvåkingspolitiet ba ham manipulere et bilde slik at Arne Treholt figurerte med KGBs norske toppsjef.

Ifølge Steven Elgesem, innehaver av West Foto på Frogner i Oslo, kom tjenestemannen fra overvåkingspolitiet en gang tidlig på 1980-tallet til butikken med to fotokopier, ett med Treholt og ett med KGBs toppsjef i Norge Leonid Makarov. Spørsmålet var om Elgesem kunne lage ett foto der de to sto sammen.

– Jeg stusset litt. Dette ville ha vært en svært komplisert oppgave på den tiden, sier Elgesem til Aftenposten.

Elgesem hadde på den tiden allerede et samarbeid med daværende POT, ved at overvåkingspolitiet automatisk fikk kopier av alle bilder han fremkalte og kopierte for den sovjetiske ambassaden.

Han takket likevel nei til det ekstraordinære oppdraget, angivelig fordi oppdraget var så krevende at det ville involvert en dyktig ansatt som på den tiden var aktiv i AKP-ml.

– Jeg vet ikke hvordan han ville ha reagert. Nei, jeg turde ikke og sa nei, sier han til Aftenposten.

Elgesem sier videre at han laget tusenvis av kopier for den sovjetiske ambassaden i Oslo, som han tok dobbeltkopi av og deretter leverte det ene settet til POT.

Elgesem har tatt kontakt med Arne Treholts advokat Harald Stabell og sier han gjerne vil forklare seg for Gjenopptakelseskommisjonen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2