SD leder Jimmie Åkesson kan avgjøre hvem av Fredrik Reinfeldt (t.v.) og Mona Sahlin (t.h.) som blir statsminister. (Foto: SCANPIX/MONTASJE)
SD leder Jimmie Åkesson kan avgjøre hvem av Fredrik Reinfeldt (t.v.) og Mona Sahlin (t.h.) som blir statsminister. (Foto: SCANPIX/MONTASJE)

Sverigedemokratene er på vippen

Sverigedemokratene kommer inn i Riksdagen og vil havne i en vippeposisjon, viser to valgdagsmålinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 4s måling, som ble offentliggjort like før valglokalene stengte, gir Sverigedemokratene (SD) 4,1 prosents oppslutning. Partiene som i dag sitter i regjering, den s.k. Alliansen, får 48,2 prosent, mens de rødgrønne partiene får 46,4 prosent. Sverigedemokraterna er like over sperregrensen på fire prosent, viser målingen, som er utført av Novus.

Også på SVTs valgdagsmåling får Alliansen større oppslutning enn de rødgrønne, men henholdsvis 49,1 prosent og 45,1 prosents oppslutning. Sverigedemokratene havner på vippen også på denne målingen, med 4,6 prosent. Der er det svært lite, bare noen tiendeler, som hindrer Alliansen å få flertall.

BAKGRUNN: SD kan skape politisk jordskjelv

På Moderaternas (M) valgvake gikk stemningen i taket da valgdagsmålingene ble offentliggjort. Hos Socialdemokraterna (S) var det langt mer resignerte reaksjoner å spore. Enkelte ropte dessuten «Nei!», melder Aftonbladet.

– Vi har kjent en fremgangsvind. Kanskje kom den for sent. Vi har merket at vi har kjempet i motbakke. Nå får vi se hva som skjer når alle stemmer er opptalt, sier partisekretær Ibrahim Baylan i Socialdemokraterna til SVT.

Jubelrop på SD-vake

TV 2 Nyhetskanalen er på plass på Sverigedemokraternas politibevoktede valgvake. Der skjøt stemningen i taket da det ble kjent at de ligger an til å havne på vippen.

– Dette er veldig gledelige tall, men det er bare målinger, så det gjenstår å se hvordan det går, sier Sverigedemokraternas partisekretær Björn Söder til TV 2.

– Vi som parti har jobbet energisk med å spre vår politikk. Virkeligheten taler for oss. Flere svensker er lei av den sittende regjeringens politikk, fortsetter han.

Følg valgnatten og opptellingen direkte her.

– Vanskelig å spå

– Det er vanskelig å si hvem som blir statsminister. Det er så jevnt at det er vanskelig å spå, men den borgerlige blokken har en liten fordel, sier TV 2s valgkommentator Lena Smedsaas.

– Det mest spennende er hvorvidt Alliansen klarer å få flertall alene og gjøre seg uavhengig av Sverigedemokratene, sier politisk redaktør Stein Kåre Kristiansen i TV 2.

På meningsmålingene siden forrige valg har de svenske rødgrønne partiene ofte vært større enn den borgerlige alliansen, men i mai i år snudde dette. De siste meningsmålingene har gitt Alliansen 49,4 prosent, mens de rødgrønne har fått 43,6 prosent.

Historisk uansett utfall

Uansett hvordan utfallet hadde blir, så er dagens valg i Sverige historisk:

Aldri før har en kvinne blitt statsminister, og aldri før har en borgerlig statsminister fått fornyet tillit av velgerne etter fire år.

– Denne gangen har den borgerlige regjeringen holdt sammen mye bedre enn tidligere borgerlige regjeringen har klart, sier Smedsaas.

Hun er på plass på Moderaternas valgvake i Stockholm, og skal kommentere valget for TV 2 Nyhetskanalen.

– I blant skulle man ønske valgkampen var en uke lenger, iblant skulle den vart en uke kortere, men vi har den valgkampen vi har. Det blir ulidelig spennende, sa Socialdemokraternas valgkampleder Bo Krogvig til TV 2 Nyhetskanalen kort tid før valglokalene stengte.