STEMTE PÅ SEG SELV: Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson ( KD )  forhåndsstemte tirsdag på Kulturhuset i Stockholm. (Foto: Leif R Jansson/SCANPIX)
STEMTE PÅ SEG SELV: Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson ( KD ) forhåndsstemte tirsdag på Kulturhuset i Stockholm. (Foto: Leif R Jansson/SCANPIX)

Han kan skape politisk jordskjelv i kveld

Innvandringsfiendtlige Sverigedemokratene kan være i ferd med å ta plass i Riksdagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nesten alle de siste meningsmålingene gir nemlig partiet høy nok oppslutning, men ingenting er sikkert, skriver svenskopinion.nu.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) slikker konvolutten med stemmen sin i valglokalet i Täby tidligere søndag. (Foto: Scanpix)
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) slikker konvolutten med stemmen sin i valglokalet i Täby tidligere søndag. (Foto: Scanpix)
Om det skjer, kan de ende opp med å være tungen på vektskålen i spørsmålet om hvem som skal få regjeringsmakten de neste fire årene. Mona Sahlins rødgrønne koalisjon, eller Fredrik Reinfeldts sittende koalisjon, bestående av Moderaterna (M), Centerpartiet (C), Folkpartiet (FP) og Kristendemokraterna (KD).

Disse har derfor rettet tungt skyts mot mikropartiet.

I går gjorde de fire partilederne i den sittende alliansen derfor en lynturné til Sveriges tre største byer.

– Selv den som er misfornøyd med regjeringen kan høre på budskapet om å minimere Sverigedemokraternas innflytelse, sa statsminister Reinfeldt til Dagens Nyheter lørdag.

Krevende valgkamp

Valgkampen har uansett vært alt annet enn enkel for SD. Overalt hvor partiledelsen har kommet for å holde valgmøter har det vært demonstrasjoner, og nettsidene har gjentatte ganger blitt hacket.

VILLE VÆRE SOM LUTHER: SD-leder Jimmie Åkesson ville i går spikre opp en liste med 99 punkter om partiets politikk på døren til Riksdagen i Stockholm. (Foto: Scanpix)
VILLE VÆRE SOM LUTHER: SD-leder Jimmie Åkesson ville i går spikre opp en liste med 99 punkter om partiets politikk på døren til Riksdagen i Stockholm. (Foto: Scanpix)
Lørdag forsøkte dessuten partileder Jimmie Åkesson å gjøre som Martin Luther: Han troppet opp ved Riksdagen, og planla å spikre opp 99 «teser» på veggen. Han ble imidlertid stoppet av vaktene.

Om de lykkes med å få nok stemmer til å ende opp i Riksdagen, lover de å kjempe for kraftige endringer i dagens innvandringspolitikk. De vil redusere asylinnvandringen med 90 prosent.

Partileder Jimmie Åkesson har imidlertid avvist overfor TV 2 at de er et rasistisk parti.

– Vi har overhodet ingen slike utgangspunkt. Man må kunne diskutere innvandring uten å bli kalt for rasist, sa Åkesson til TV 2 Nyhetene denne uken.

Aggressiv kampanje

Sveriges to største aviser, Stockholm-tabloidene Aftonbladet og Expressen, gikk i dag likevel til felles frontalangrep på partiet i dag. I sin blogg trekker Aftonbladet-sjefredaktør Jan Helin paralleller til urolighetene i Jugoslavia på 90-tallet.

Aftonbladets nettforside på valgdagen. (Foto: FAKSIMILE)
Aftonbladets nettforside på valgdagen. (Foto: FAKSIMILE)
– Tro ikke at den Sverigedemokratiske dømmen om en «enhetlig svenskhet» næres av noe annet enn det som åpnet avgrunnen i Jugoslavia for bare 20 år siden, skriver han.

Expressens forside roper «NEJ! I dag röstar vi för Sverige mot främlingfientligheten».

– I dag er ansvaret velgernes. Fortsatt finnes muligheter til å stoppe fremmedfiendlighetens inntog i demokratiets høyborg, skriver avisens politiske redaktør Anna Dahlberg i dagens leder.

SE OGSÅ: Advarer mot Sverigedemokraterna

Reagerer kraftig

Dette har ført til kraftige reaksjoner fra SD-hold:

– Jeg ser på dette som et uttrykk for rene trusler mot oss fra blant annet Expressen, sier pressetalsmann Erik Almqvist til nettopp Expressen.

Han kommer selv til å ta plass i den neste riksdagen om de siste meningsmålene får rett.

– De andre partilederne får sitte hos SVT (svensk TV) og får formidle hva de mener gjennom private intervjuer. Vi er helt utestengte fra det, sier Almqvist.

– SD svarer på Aftonbladets skittkastingskampanje gjennom den Sverige-vennlige kampanjen «Vi liker likhet», meldte partileder Jimmie Åkesson på Twitter tidligere i dag.

Interessen for årets riksdagsvalg er stor i Sverige, og mer en to millioner har forhåndsstemt. Det er 400.000 flere enn for fire år siden, og så mange at det kan drøye før det foreligger et endelig valgresultat, skriver Svenska Dagbladet.