Feirer 200 år med øl i München

Tyskerne har åpnet øltønnene på årets Oktoberfest i München. Millioner av øltørste besøkende fra hele verden er ventet å skåle for 200-årsjubileet til den bayerske tradisjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Münchens ordfører Christan Ude fikk æren av å tappe det første ølkruset under åpningen lørdag formiddag. I anledning jubileet har det som av noen kalles verdens største folkefest, blitt utvidet med to hele dager.

Byen håper i år å slå rekorden på 7,1 millioner besøkende. Samtidig satser arrangørene på at stordrikkerne vil gjøre sitt ytterste for å hive innpå mer øl enn noen gang før. Da må de i så fall drikke mer enn 6,9 millioner liter bayersk øl.

Moroa er imidlertid kostbar. Prisene har også i år steget, og man må nå ut med mellom 8 og 9 euro for en liter øl.

For første gang må også røykere stumpe sigaretten, ettersom Bayerns røykelov nå forbyr røyking også i øltelt. Oktoberfesten har riktignok fått dispensasjon fra reglene, men det er forventet at de fleste teltene vil overholde et frivillig forbud.

Selv om det bare er den 177. utgaven av Oktoberfest som ble åpnet lørdag, benytter tyskerne anledningen til å feire at det er 200 år siden tradisjonen startet. Den første ølfesten ble arrangert i München i 1810, men har vært avbrutt av verdenskriger, kolerautbrudd og økonomiske og politiske kriser. (©NTB)