Totalt fire tidligere POT ansatte som på ulikt vis har fortalt om regelbrudd og uregelmessigheter i etterforskningen som førte fram til spiondommen mot Arne Treholt i 1985 (Foto: Montasje)
Totalt fire tidligere POT ansatte som på ulikt vis har fortalt om regelbrudd og uregelmessigheter i etterforskningen som førte fram til spiondommen mot Arne Treholt i 1985 (Foto: Montasje)

Treholt: – Jeg er opprørt og forbannet

Spiondømte Arne Treholt raser over de nye opplysningene fra etterforskningen mot ham i 1984.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spiondømte Arne Treholt er rystet over opplysningene fra en tidligere spaner om at beviser mot han var fabrikkert.

Det ble funnet dollarsedler i Treholts attachékoffert etter møtet han hadde med Titiov og Lopatin i Wien i august 1983. Sedlene var av ulike valører. Funnet ble gjort i Treholts leilighet to dager etter møtet med 
KGB-offiserene. (Foto: PST)
Det ble funnet dollarsedler i Treholts attachékoffert etter møtet han hadde med Titiov og Lopatin i Wien i august 1983. Sedlene var av ulike valører. Funnet ble gjort i Treholts leilighet to dager etter møtet med KGB-offiserene. (Foto: PST)

En tidligere spaner i daværende Politiets Overvåkingstjeneste (POT) står lørdag fram i Aftenposten og hevder at etterforskningslederen som ledet etterforskningen mot Arne Treholt, fabrikkerte det såkalte pengebeviset.

Ifølge kilden som ikke står fram med navn ble beviset som besto av en bunke dollarsedler fabrikkert av etterforskningslederen før saken mot Arne Treholt. Han sier til avisen at han er klar for å stå frem og fortelle sin historie for gjenopptakelseskommisjonen. Den tidligere etterforskningslederen i POT avviser opplysningene fra spaneren.

Kameraovervåket soverom

Til TV 2 Nyhetskanalen sier Arne Treholt at han er opprørt over de nye opplysningene som kommer fram

– Jeg har vært gjennom mye i denne saken så ikke noe spesielt overrasker meg, men når jeg ser nå bekreftelse på hvilke ulovlige midler som det fra myndighetenes side har blitt tatt i bruk i denne heksejakten på familien min og meg, så rygger jeg tilbake, sier Treholt på telefon fra sin bolig på Kypros.

Se et lengre utdrag av intervjuet med Arne Treholt på TV 2 Nyhetskanalen i videovinduet under:

458229

Spesielt føler Treholt seg dypt krenket av POTs metoder i etterforskningen mot ham.

– Når det nå går frem at for eksempel soverom - intimsfæren - har blitt kameraovervåket 24 timer i døgnet i halvannet år, så kan man jo spørre hva dette har med rikets sikkerhet å gjøre. Hva er det man er ute etter?

– Ikke bare POT som er ansvarlige

Treholt mener at det ikke alene er det daværende overvåkingspolitiet som sto bak og var ansvarlig for det som foregikk.

– Jeg tror det er altfor enkelt å si at dette er noe som de hemmelige tjenester har ansvaret for. de hemmelige tjenestene står jo under politisk kontroll og er underlagt departementsråden i justisdepartementet og at politiske og ansvarlige myndighetsorganer ikke har vært klar over hva som har foregått det står for meg som et meget stort spørsmålstegn, sier Treholt til TV 2 Nyhetskanalen.

NYE BEVIS: Boka «Forfalskningen» av Geir Selcik Malthe-Sørensen og Kjetil Bortelid Mæland sår tvil om pengebeviset i Treholt-saken. (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)
NYE BEVIS: Boka «Forfalskningen» av Geir Selcik Malthe-Sørensen og Kjetil Bortelid Mæland sår tvil om pengebeviset i Treholt-saken. (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)

Arne Treholt ble 20. januar 1984 arrestert på Fornebu da han var på vei til Wien. Embetsmannen Treholt ble året etter dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Treholt-saken er norgeshistoriens mest kjente og omtalte rettsak. Nylig kom det ut en ny bok som sår tvil om beviser som ble brukt i saken mot Treholt.

Treholt ble benådet i 1992 og bor nå på Kypros.