COLOURBOX615399.jpg barn (Foto: Colourbox)
COLOURBOX615399.jpg barn (Foto: Colourbox)

Nye «seteregler» får kraftig kritikk

Barn som flyr alene bør ikke sitte ved siden av voksne de ikke kjenner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en meningsmåling utført av flysøksiden Skyscanner.no ble over 500 brukere spurt om hva de synes om den nye «seteloven».

Bare 33 prosent sa at de ikke ville bli fornærmet om de ble spurt om å flytte seg hvis de satt ved siden av et barn som reiser alene.

Les også: Mobilapplikasjoner - reisehjelp rett i lomma

Ny «setelov»

Air France og British Airways har mottatt sterk kritikk siden de nylig innførte en «setelov» som sier at barn som reiser alene ikke bør sitte ved siden av voksne de ikke kjenner.

En britisk forretningsmann saksøkte BA. Han beskyldte flyselskapet for å behandle alle mannlige passasjerer som «mulige barnemishandlere» etter at han ble bedt om å flytte seg da han satt ved siden av en 12 år gammel gutt.

Les også: Er du forsikret?

COLOURBOX1077722.jpg-flyset (Foto: Colourbox)
COLOURBOX1077722.jpg-flyset (Foto: Colourbox)
Som følge av dette har BA nå forandret sin nye "setelov" og i stedet opprettet en egen sone for barn som reiser alene. Denne sonen er i nærheten av byssa, der flyvertinnene holder til, og sørger for at barn mellom 5 – 7 år som flyr med BA hvert år reiser trygt og sikkert. Denne forandringen i «seteloven» betyr også at ingen av BAs passasjerer blir diskriminert.

Les også: Hold deg frisk på reisen

Ømtålig tema

Flertallet av de som deltok i meningsmålingen synes det er helt greit at deres barn som reiser alene sitter ved siden av voksne de ikke kjenner.

Av disse oppga 40 prosent at de ville faktisk foretrekke at en voksen satt ved siden av deres barn i tilfelle deres sønn eller datter skulle trenge hjelp i et nødstilfelle.

Bare 14 prosent av foreldrene som deltok i meningsmålingen likte loven, men hele 28 prosent av foreldrene innrømmet at de ville foretrekke at deres barn satt ved siden av en kvinne i stedet for ved siden av en mann.

Regler om seteplassering når det gjelder barn som flyr alene er et ømtålig tema ogvarierer fra flyselskap til flyselskap.

Les også: Ikke gå i fella når du bestiller ferie

SAS og Norwegian

– Dette er en vanskelig situasjon for flyselskap verden over, fordi det eneste de vil oppnå er det å beskytte barn som reiser alene. De tar absolutt ikke sikte på å fornærme passasjerer. Men foreløbig har både SAS og Norwegian valgt å ikke følge i Air France og British Airways sine fotspor ved ta i bruk denne nye «seteloven», sier Kristin Andersson, Skyscanners Scandinavian Country Manager.

Sjekk oppdaterte flytider live her