Språkviter Helen Uri og ordoppfinner Svein Spjelkavik diskuterer språk på God morgen Norge (Foto: TV 2)
Språkviter Helen Uri og ordoppfinner Svein Spjelkavik diskuterer språk på God morgen Norge (Foto: TV 2)

– Det er som et eventyr!

Nordmenn omfavner framsnakking, i hvert fall som ord. Ordoppfinner Svein Spjelkavik er rørt av at ordet har funnet veien både til kronprinsens munn og til skolegården.

– Det viktigste med ordet er verken at jeg har funnet det opp eller at kronprinsen har brukt det. Det som toppet det var noe en lærer skrev på Facebook. Han hørte ungene i skolegården si: «Nei, nå er det framsnakking som gjelder», forteller Spjelkavik til God morgen Norge.

Tobarnspappaen fra Vesterålen er ordblind, men mener at det er på tide å sette ord på det å snakke pent om noen, uten at personen vet det.

Fikk en vekker ved lunsjbordet

Spjelkavik forteller at etter at kronprinsen bidro til å gi ordet litt av et løft, da han framsnakket sin søster Märtha Louise på Dagsrevyen, startet telefonstormen. «Nå framsnakker kronprisen», sa vennene hans.

– Det er jo stas at dette ordet kan vandre fra en ordblind mann på ei lita øy og helt ned i prinsens munn. Det er jo et eventyr, ler Spjelkavik og forteller at opprinnelig oppstod ordet for noen år siden i hjembygda hans.

– Det startet med at vi snakket rundt lunsjbordet på arbeidsplassen min og så baksnakket vi. La oss innrømme det. Baksnakking har en samlende effekt. Plutselig reiste min kollega Rigmor seg og sa at dersom vi ikke hadde noe fint å si om folk, så går hun.

Kollegaen til Spjelkavik gjorde alvor av trusselen, og gikk, noe som satte et aldri så lite støkk i mannen.

– Det var jo en av de hverdagsbombene som treffer livene våre av og til. Etter det var det mye, mye vanskeligere å baksnakke. Det var som om Rigmor satt som en liten figur på skulderen og plaget meg.

framsnakking
framsnakking

Lomheim omfavnet ordet

Spjelkavik forteller at en tid senere kom daværende direktør for Språkrådet, Sylfest Lomheim, på besøk og holdt foredrag.

– Det var jo litt slapt med spørsmål, så jeg spurte ham hva som kreves av et ord for å komme inn i ordboken. Jeg spurte også om «baksnakking» kan få en motsats, nemlig «framsnakking». Det syntes han var en strålende idé, forteller Spjelkavik.

Etter noen år prøvde en utålmodig venn av Spjelkavik, Annbjørg Gjerdrum, å få Spjelkavik til å lage en Facebook-sidededikert til ordet. Til slutt opprettet hun en slik side selv. I dag passerte Facebook-siden 120 300 fans.

– Det er flere enn det bor i den største byen i Nord-Norge, konstanterer ordoppfinneren.

Språkviter har tro på ordet

Språviter og forfatter Helene Uri er aktuell med boken «ORD ORD ORD - hvor kommer de fra?» Hun er smått overrasket over omtalen «framsnakking» har fått.

– Vi finner opp nye ord hver eneste dag, det er slik språket er. Men det er uvanlig at et nytt ord har slik suksess. Når jeg hørte ordet første gang, ble jeg så glad! Det er noe med innholdet. Vi vil gjerne ha en motsats til baksnakking, sier Uri.

– Nå er det ikke sånn at ord er offisielle eller ikke-offisielle. Det er ikke i noen ordbøker, men hvis det fortsetter å ha slik suksess, kommer det inn i ordboka, det skal jeg love dere.

Språkbrukerne lager ord, og så er det opp til dere (mediene) å spre det. Det øker sjansen for at ordet blir en suksess, sier Uri.

Jan Øyvind Helgesen forteller også om et nytt ord han hørte forrige helg. Ordet beskriver jenter som liker menn det ofte blir litt tull med, nemlig «Tullingtekke».