VERDENSARV NOMINERT: Riksantikvar Jørn Holme og verdensarvkoordinator i Rjukan Øystein Haugan under dagens arrangement. (Foto: SCANPIX / Radio Rjukan)
VERDENSARV NOMINERT: Riksantikvar Jørn Holme og verdensarvkoordinator i Rjukan Øystein Haugan under dagens arrangement. (Foto: SCANPIX / Radio Rjukan)

Unesconominasjonen: – Dette vil trekke turister

Norge nominerer Rjukan, Notodden og Odda til Unescos verdensarvliste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rjukan og Notodden fikk storfint besøk av utviklingsminister Erik Solheim og riksantikvar Jørn Holme torsdag.

Anledningen var nominasjonsprosessen for å få Rjukan, Notodden og Odda på UNESCOs verdensarvliste offisielt var i gang.

Dette ble feiret med kulturarrangement på den verneverdige dampferja D/F Ammonia.

– Vi har jobbet med dette i flere år. Håpet er å få Rjukan, Notodden og Odda på verdensarvlisten sommeren 2014. Det vil passe fint, i og med at det er 200-års jubileet for Grunnloven, sier verdensarvkoordinator i Rjukan Øystein Haugan til TV 2 Nyhetene.

Dagen ble feiret med bluesband og andre kulturinnslag, samt ordførere i bunad. Utviklingsministeren startet nominasjonsprosessen ved å dra i dampfløyta på den gamle dampferja fra 1929, som er verdens eneste gjenværende jernbane-dampferge.

Les også: Vil ha Rjukan, Notodden og Odda på Unesco-liste

– Starten på velferds-Norge

Norge vil nominere de tre stedene for Unesco som representanter for industrihistoriske kulturminner knyttet til kraftproduksjon.

– Det som gjør disse stedene unike er fortellingen om vannet på fjellet som renner ned østover og vestover, og som la grunnlaget for prosessindustrien som gjorde at folk fikk seg jobb. Det er starten på velferds-Norge, og starten på en nasjon som gikk fra å være fattigst i Europa til å bli verdens rikeste land. Norge, Irland og Albania var de tre fattigste landene i Europa i 1905, og 100 år etter er vi det rikeste landet i verden, sier Haugan.

Utarbeider søknad

Selv om det allerede har blitt jobbet i flere år med verdensarvprosjektet understreker Haugan at jobben på ingen måte er ferdig.

Nå skal Riksantikvaren i samarbeid med kommunene jobbe med en skriftlig søknad til UNESCO. Den skal leveres innen januar 2013.

– De vil vurdere dette om dette er enestående nok, og avgjørelsen vil falle sommeren 2014, sier Haugan.

– Naturressursene tilhører folket

Verdensarvkoordinator Haugan sier noe av det unike er hvordan naturressursene i Norge ble fordelt på folket.

– Erik Solheim poengterte i talen i dag at Norge ble nevnt under en internasjonal konferanse om fordeling av naturressurser. Naturressursene tilhører folket, sier han.

Han trekker også fram hvor ekstremt friskt Sam Eyde satset som gründer, og hvor viktig han har vært for industrien.

– Han lånte halvannet nasjonalbudsjett på et prosjekt som han ikke visste om han fikk til. Det forandret hele vår verden, sier han.

Stor betydning

Utviklingsminister Solheim sier det vil ha stor betydning om stedene får den viktige anerkjennelsen Unescos verdensarvliste vil gi dem.

– Det vil trekke turister, og vi håper også at det vil bety noe for næringslivet og sysselsettingen, sier miljøvernministeren til NTB.

Han er optimistisk i forhold til nominasjonsprosessen.

– Vi er optimistiske. Stedene representerer en unik historie om fossekraft som ble omgjort til flytende jern og kunstgjødsel. Men det er mye arbeid som skal til. Vi samarbeider med Riksantikvaren og kommunene og håper å se stedene på verdensarvlisten i 2014, sier Solheim.