BLE PÅGREPET I KINA: Pernille Marie Thronsens ekskjæreste Zhao Fei ble pågrepet av kinesisk politi. (Foto: Montasje)
BLE PÅGREPET I KINA: Pernille Marie Thronsens ekskjæreste Zhao Fei ble pågrepet av kinesisk politi. (Foto: Montasje)

Amnesty mener kinesisk politi bruker tortur i avhør

Amnesty Norge påpeker at den utbredte bruken av tortur blant kinesisk politi kan hindre en rettferdig rettergang mot drapsmistenkte Zhao Fei (26).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag meldte kinesiske myndigheter at Zhao Fei var pågrepet i Kina, mistenkt for drapet på Pernille Marie Thronsen (21) i Budapest 28. august.

Samtidig har de gjort det krystallklart at det ikke vil bli aktuelt å utlevere Fei. Dermed vil 26-åringen bli rettsforfulgt i hjemlandet.

– Tortur svært utbredt

– Spørsmålet Pernilles foreldre må stille seg, er hvorvidt sannheten vil komme fram i denne rettergangen. Rapportene vi mottar, tyder på at bruken av tortur er svært utbredt, både under politiavhør og i fengslene, sier rådgiver Gerald Folkvord i Amnesty International til tv2nyhetene.no.

Ifølge kinesiske myndigheter skal drapsmistenkte Zhao Fei ha innrømmet at han drepte Thronsen.

– Ingen garantier

Folkvord understreker at mennesker har svært liten beskyttelse mot tortur, selv om det finnes et lovverk.

– I Kina har man ingen garantier om uavhengig saksgang. Så snart en rettssak utvikler seg til å bli en politisk sak, griper myndighetene inn, og forsvarsadvokatene møter enorm motstand, sier Folkvold.

Seniorforsker Koen Wellens ved Norsk senter for menneskerettigheter.
Seniorforsker Koen Wellens ved Norsk senter for menneskerettigheter.
Amnesty mener det er vanskelig å sammenligne rettssikkerheten i Kina mot vestlig standard ettersom rettssystemet i landet er svært lukket.

Organisasjonen erfarer en stadig opptrapping av sensuren i landet, samtidig som reglene for hvordan medier og advokater kan opptre, stadig blir strengere.

– Kina er påpasselige

Seniorforsker Koenraad Wellens har bodd i Kina i en årrekke og underviser til daglig ved Norsk senter for menneskerettigheter i Oslo. Han tror kineserne er fullt klar over medieoppmerksomheten rundt denne saken.

– Kineserne vil vise at de er en rettsstat, og vil være svært påpasselige med hvordan de håndterer denne saken. De vil vise at de kan håndtere saken ut fra internasjonale bestemmelser, mener Wellens.

Han understreker at myndighetene i landet forbyr tortur under avhør, men at dette kan ha forekommet.

– Det sies at tortur forekommer, og der foreligger rapporter som bekrefter dette. Men bruken av tortur er forbudt. Dette er et problem Kina jobber med. Blant annet har de nylig begynt å ta i bruk filmopptak under avhør for å forsikre seg om at dette ikke skjer, forteller han til TV 2 Nyhetene.

– Dødsstraff i drapssaker

Kina har lenge vært åpne om landets bruk av dødsstraff, spesielt ved drapssaker. Dermed risikerer Zhao Fei å bli dømt til døden.

– Ut fra det vi erfarer, må vi gå ut fra at det hvert år blir henrettet flere mennesker i Kina enn i resten av verden. Hvor mange henrettelser det er snakk om, er umulig å vite. Dette er strengt hemmeligholdt informasjon, sier Folkvord i Amnesty International.

Han vil likevel understreke at Kina på ingen måte fremstår som en rettsløs stat.