konsesjon_korrupsjon4 (Foto: TV 2)
konsesjon_korrupsjon4 (Foto: TV 2)

– Departementet var inhabil i konsesjonstildelingen

Korrupsjonsekspert mener pengestøtten gjorde olje- og energidepartementet inhabil i tildelingen av konsesjon til energiselskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tross i at det lille energiselskapet Daimyo to ganger ble foretrukket av NVE, vant likevel Senterparti-sponsor Eidsiva frem da ankesaken havnet hos departementet til olje- og energiministeren fra Senterpartiet.

Eidsiva fikk en omstridt konsesjon for å drive fjernvarmeanlegg på Gjøvik, samtidig som selskapet gav 500.000 i ulovlig pengestøtte til Senterpartiet.

– Inhabil

Korrupsjonsjegerne i Transparency international mener pengestøtten gjorde Olje og energidepartementet inhabile i tildelingen av konsesjonen til Eidsiva Energi.

– Det er selvfølgelig problematisk fordi det kaster et slags mistankens lys over behandlingen av denne konsesjonssøknaden - og at man kan få et inntrykk av at konsesjon er noe man indirekte kan kjøpe, sier Guro Slettemark, Transparency International

Den uavhengige organisasjonen mener Olje og energidepartements habilitetsproblem gjør at de ikke burde ha behandlet konsesjonssaken i det hele tatt.

– Så lenge det hefter noen tvil om dette, så bør noen andre se på saken. Man bør kanskje ha en sette-statsråd, eller et annet departement som ser på saken, konkluderer hun.

Må rydde opp

Nå vil Stortingets kontroll og konstusjonskomité ha svar på hvorvidt olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) var orientert om pengestøtten fra Eidsiva Energi da konsesjonen ble gitt.

Les også: «Alle» utenom Riis-Johansen visste om pengestøtten

– Det ser ikke bra ut. Derfor er det viktig, også av hensyn til Riis-Johansen selv, at han får mulighet til å klare opp departementets håndtering av saken, sier Anders Anundsen, leder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité (Frp) til TV 2 Nyhetene.

Medlem i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Høyres Per-Kristian Foss, var onsdag den første til å ta ordet korrupsjon i sin munn om denne saken.

– Det lukter korrupsjon av dette. Jeg håper det ikke er det, sier Foss.