riisjohansen_1024 (Foto: TV 2)
riisjohansen_1024 (Foto: TV 2)

«Alle» utenom Riis-Johansen visste om pengestøtten

Ledelsen i Senterpartiet visste om pengestøtten fra energiselskapet Eidsiva, men hevder at olje og energiminister Terje Riis Johansen ikke ble orientert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Energiselskapet Eidsiva har gitt Senterpartiet en halv million kroner i ulovlig partistøtte i forbindelse med et prosjekt om fornybar energi.

Les også: Energiselskap fikk konsesjon etter to avslag - Frp krever gransking

Da støtten ble offentlig kjent i forrige uke valgte Senterpartiet å betale pengene tilbake.

Men ifølge Senterpartiet fikk aldri Terje Riis-Johansen vite om støtten fra Eidsiva selv om de gikk til et prosjekt innenfor hans fagområde.

– Det er en sak som partiledelsen, og daværende partisekretær behandlet. Og Terje Riis-Johansen har ikke hatt noe med den saken å gjøre, sier nestleder i Senterpartiet,Trygve Slagsvold Vedum.

Les også: Riis-Joansen ukjent med pengegave

Sponsor fikk omstridt konsesjon

Tirsdag fortalte TV 2 at Eidsiva fikk en omstridt konsesjon for fjernvarme på Gjøvik.

Selv om det lille energiselskapet Daimyo to ganger ble foretrukket av NVE, vant likevel Senterparti-sponsor Eidsiva frem da ankesaken havnet hos departementet til olje- og energiministeren fra Senterpartiet.

– Jeg mener vi har behandlet begge partene likt, sa statssekretær Sigrid Hjørnegård fra Senterpartiet til TV 2 Nyhetene tirsdag.

Deltok på pressekonferansen

Sigrid Hjørnegård behandlet saken som endte med at Eidsiva vant frem og Daimyo trakk seg. Men hun var også en av deltagerne da Senterpartiet presenterte samarbeidsprosjektet med Eidsiva

– Ja, jeg kan bekrefte at jeg var kjent med både prosjektet og deltok på pressekonferansen, forteller Hjørnegård.

Visste ikke om støtten

Til tross for at hun var tilstede hevder statssekretæren likevel at hun ikke kjente til at Eidsiva hadde sponset Senterpartiet

Hvordan kan OEDs representant som var tilstede på pressekonferansen hvor prosjektet legges frem ikke få med seg at Eidsiva har finansiert Senterpartiet?

– Altså den kontakten og den behandlingen av denne støtten til prosjektet og partiet, det var jo noe som skjedde i partiets regi. Det var ikke noe som vi i OED var en del av, forteller hun.