fattighusetEXT
fattighusetEXT

Dette mener publikum er Norges vakreste hjem

«Fattighuset» i Holmestrand er kåret til Norges vakreste hjem av TV 2s seere og lesere av BoligPluss.

marie_smaller
marie_smaller

Huseier Marie Olaussen er glad og stolt over at publikum mener hun har Norges vakreste hjem.

– Det er jo bare kjempemorsomt. Jeg får si som idrettsutøverne, det var spennende helt inn til mål.

Maries hjem fikk nemlig hard konkurranse av Hjørdis vakre hus på Nord-Hidle.

«Forsells småbruk» på Nord-Hidle, Finnøy

Da fristen for å stemme på nett gikk ut, hadde «Fattighuset» vunnet med kun 21 stemmer.

– Det er utrolig gøy å vinne publikumsprisen. Jeg ser på dette som en fin belønning for all innsatsen vår, sier Marie Olaussen.

Se flere bilder fra Fattighuset nederst på siden

holmestrand2_1024_ liten
holmestrand2_1024_ liten

Konkurransen om den offisielle tittelen "Norges vakreste hjem 2010" fortsetter. Denne vinneren skal kåres av fagjuryen. Fem finalister plukkes ut og blir presentert en og en tirsdager og torsdager i God morgen Norge fra førstkommende tirsdag 21. september. Den endelige vinneren blir annonsert i God morgen Norge fredag 8. oktober.

Se alle kandidatene her

– Et hardt brukt hus

Marie og mannen Geir Dyrnæs kjøpte Holmestrands gamle fattighus for bare 1 krone i 2005. Den gang var bygningen helt forfallen.

– Da vi flyttet inn hadde huset vært kommunens tilbud til rusmisbrukere og det var hardt brukt. Det var heroinsprøyter overalt. Noen av veggene var hugget i med øks og dører fra kjøkkeninnredningen var brukt som ved om vinteren. Huset har til og med blitt herjet av brann.

– På mange måter er det et under at huset har overlevd, ler Marie.

Historiske bånd

Marie har et helt spesielt forhold til det gamle fattighuset som ble bygget i 1762.Tippoldeforeldrene og oldeforeldrene til Marie var nemlig bestyrere på fattighuset på 1800- og begynnelsen av 1900-tallet.

– Før i tiden fantes det ikke noe sosialkontor, så dette var et tilbud til byens fattige, syke og hjemløse. Mange av dem var foreldreløse barn, forteller Marie.

Men det er ikke sorg og elendighet som preger huset lenger.

– Det er det rare med å bo i dette huset. På tross av alle skjebnene og all den lidelsen som har vært her, så er det veldig god stemning i veggene.

Fargeglad kontrast

Marie tror at «Fattighuset» kan ha appellert til publikum fordi det er et fargerikt hjem. – Denne konkurransen er jo dominert av mange hvite hjem, så jeg tror vi pekte oss ut.

– I og med at dette huset er fredet så har vi vært pålagt en del begrensninger. Vi har for eksempel valgt farger i samråd med Riksantikvarens regler. Da huset ble fredet var stuen grønn og i begynnelsen fikk vi vondt i magen av å tenke på at vi måtte leve med en grønn stue. Men nå har vi verdens fineste grønne stue, og er veldig fornøyd.

Det er tydeligvis publikum og.

Gratulerer!

Som vinner av publikumsprisen får Marie et gavekort på 2000 kroner fra Wilfa. Hjemmet hennes skal pyntes til jul og blir presentert i en reportasje på God morgen Norge og i bladet BoligPluss.

Den endelige vinneren av «Norges vakreste hjem 2010» samt 2.- og 3. plassen annonseres på God morgen Norge fredag 8. oktober.

holmestrand-4
holmestrand-4
holmestrand-1 (Foto: Privat)
holmestrand-1 (Foto: Privat)
holmestrand-2 (Foto: Privat )
holmestrand-2 (Foto: Privat )