LIKHET FOR LOVEN: Advokat John Christian Elden er forsvarer for mannen som ble dømt for grov dyremishandling etter å ha filmet en ulveflokk i åtte minutter fra bilen mens han kjørte bak dem. (Foto: TV 2)
LIKHET FOR LOVEN: Advokat John Christian Elden er forsvarer for mannen som ble dømt for grov dyremishandling etter å ha filmet en ulveflokk i åtte minutter fra bilen mens han kjørte bak dem. (Foto: TV 2)

Ber politiet etterforske myndighetenes ulvejaging

Politiet bør etterforske rovdyrmyndighetenes jaging av ulver fra helikopter, mener advokat John Christian Elden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bakgrunnen er at hans klient Halvor Sveen er dømt for grov dyremishandling for å ha forfulgt og filmet ulver fra bilen sin i åtte minutter.

Det til tross for at forskere jager ulver over et lengre tidsrom fra helikopter.

Les også: Forskere jaget ulver fra helikopter

Likhet for loven

Elden mener ingen bør straffes for jagingen, men understreker at det må være likhet for loven.

TV 2s reportasje om ulvedommen mot Halvor Sveens ulvedom, vekker sterke reaksjoner også på Stortinget. Når man sammenligner Halvors tilfelle med måten forskerne jager ulv på fra helikopter, synes det hele merkelig.

– Dommen mot Sveen er litt absurd, medgir Senterpartiets parlamentariske leder, Trygve Slagsvold Vedum, til TV 2 Nyhetene.

– At Sveen blir dømt for dyremishandling samtidig som vi ser at helikopter brukes veldig aktivt i forbindelse med rovdyrmerking, er sett fra mitt ståsted, ikke likebehandling for loven, sier han.

Vil ha forskerne under lupen

Etter at TV 2 tirsdag viste bilder av ulv som jages fra helikopter, vil Elden kreve innsyn i forskernes virksomhet.

– Det er høyst interessant, fordi det i lovens forarbeider står at avgjørelsen om hvorvidt noe er en grov mishandling særlig vil bero på en forsvarlig faglig vurdering. Og hvis det viser seg at fagmyndighetene opptrer på en helt annen måte enn det de krever av mannen i gata, da er det noe galt, sier forsvareren.

Bør etterforskes

Elden mener også politiet bør etterforske helikopterjagingen. For dersom den er lovlig, må Halvor Sveen frifinnes mener han.

– Det er jo nokså klart at man bør behandle folk likt. Heller ikke myndighetene skal mishandle dyr, sier Elden.

Senterpartiet krever at Miljøverndepartementet kartlegger om helikopterjagingen av ulv som staten har tillatt er lovlig.

– Nå bør jo også miljøvernmyndighetene sjøl kartlegge det. For når det har blitt en dom i tingretten, så må man se om deres praksis er godkjent. Hvis den ikke er det, må det endres og det må gis nye retningslinjer, slik at vi ikke får den type dommer, sier Trygve Slagsvold Vedum, parlamentarisk leder for Senterpartiet.