Toppledere tiltalt for vaske-svindel

Den tidligere distriktssjefen (56) i Nor-Lines i Bergen og eieren av et rengjøringsfirma (33) er tiltalt i det som kan bli Vestlandets største korrupsjonssak noensinne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tiltalen omfatter ifølge BA.no grov korrupsjon, utroskap og bedrageri.

– Ut fra de straffbare forholdene er dette en veldig alvorlig straffesak, sier politiadvokat Jan-Inge Wensell Raanes.

Saken er berammet i Bergen tingrett i januar, og kan ifølge BT.no bli en av de største korrupsjonssakene på Vestlandet noensinne.

– Det er sjelden politiet får saker om grov korrupsjon i vår region, og i denne saken har etterforskningen avdekket bedrageri i tillegg. Dette ble varslet skattemyndighetene, sier Raanes til BT.

Stupte plutselig

Ved hovedkontoret til godstransportøren Nor-Lines i Stavanger ante de ugler i mosen da resultatene ved distriktskontoret i Bergen plutselig stupte på høstparten i 2008.

Da de undersøkte nærmere, viste det seg at den nå 56 år gamle distriktssjefen, uten å varsle noen, hadde inngått ny en avtale med et rengjøringsfirma. Ved hovedkontoret var de i dialog med andre selskaper om dette, vakthold og vikartjenester.

Videre var 3,7 millioner kroner av de 5,1 millioner kronene som var utbetalt firmaet for arbeid som aldri var utført. Politiet ble varslet. De og Skatteetaten slo til i en planlagt aksjon mot firmaet i februar i fjor.

Falske fakturaer

Påtalemyndigheten mener innehaveren av renholdsfirmaet har bokført minst 18 falske fakturaer. Disse skal Nor Lines-sjefen ha attestert over en halvårsperiode. 56-åringen skal dessuten ha kjøpt bærbar PC til seg selv, og latt firmaet betale leiebil i flere måneder.

Han har i avhør erkjent å ha mottatt 325.000 kroner fra renholdsfirmaet, men påstår at det var et lån.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld, sier hans forsvarer Kaj Wigum til BA.

33-åringen har erkjent deler av tiltalen. At han har skrevet fakturaer for arbeid som aldri ble utført, skyldes ifølge ham selv misforståelser.

– Min klient ser at han har gjort feil, men er sterkt uenig i tiltalten som helhet, iallfall det som går på korrupsjon. Penger som er betalt til transportsjefen, har min klient oppfattet som et lån, som han forventer å få tilbake. Det har ikke vært betaling i bytte mot fordeler. Men han ser i ettertid at han har vært rimelig naiv, sier hans advokat Trond Christiansen til BT.