Kredittkort. (Foto: Birger Henriksen/TV 2)
Kredittkort. (Foto: Birger Henriksen/TV 2)

Kredittkortet kan redde deg ved konkurs

Har du betalt med kredittkort kan du kreve penger tilbake av banken.

Skal du kjøpe dyre varer som kjøkken eller møbler, kan du bli bedt om å betale på forskudd. Gjør du det og bedriften går konkurs, er pengene ofte å anse som tapt. Det mange kanskje ikke vet, er at de kunne ha fått tilbake pengene sine dersom varen eller tjenesten var betalt med kredittkort.

– Finansavtalelovens paragraf 54 b er klar på dette - du kan kreve pengene dine tilbake av kredittyter hvis du har betalt med kredittkort og ikke fått varen eller tjenesten du betalte for, sier Martin Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

Gjelder også reklamasjoner

Det samme gjelder ved kjøp av varer på internett som aldri dukker opp, og ved kjøp av varer som har fem års reklamasjonsrett.

-Hvis TV-en går i stykker etter tre år og butikken har gått konkurs, taper man pengene. Har man imidlertid betalt med kredittkort, kan man kreve pengene tilbake fra banken. Dette gjelder også varer som er bestilt fra utlandet, sier Halsos til TV 2 hjelper deg.

– Start en sak raskt

Dersom varen eller tjenesten ikke er betalt med kredittkort kan man imidlertid se langt etter pengene sine.

– Som oftest er det andre som har krav i boet som går foran kundene, for eksempel ansatte med lønnskrav, skattemyndigheter og lignende. Vi synes alltid veldig synd på folk som kommer i denne situasjonen, for vi vet at det er lite man kan gjøre, sier Martin Halsos i Forbrukerrådet.

Han råder folk til å være kjappe dersom man har mistanke om at bedriften holder på å gå konkurs.

– Det er viktig å sende inn en skriftlig melding til bedriften, slik at man har kopi på at man har foretatt seg noe. Det er lurt å starte en sak så fort som mulig, sier Halsos til TV 2 hjelper deg.

forbrukerportalen.no kan du lese mer om dine rettigheter ved konkurs.