Avtalen om grenseboerbevis klar

En norskrussisk avtale om grenseboerbevis vil bli undertegnet i Oslo i november, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov kommer selv til Norge for å undertegne avtalen.

- Med denne grenseboeravtalen og grenselinjeavtalen for Barentshavet som undertegnes i dag, så viser Norge og Russland vei. Der andre peker på konkurranse og kamp om ressurser i nordområdene, er vi i stand til å inngå slike avtaler, sier Støre til NTB.

På tvers av Schengen-grensen vil innbyggerne i en sone på 30 kilometer på norsk og russisk side som et resultat av avtalen kunne få utstedt et grenseboerbevis som gjør det mulig å krysse grensa uten visum. På russisk side vil dette omfatte Nikel, Petsjenga og Zapoljarny. På norsk side blir Kirkenes og nærområdene omfattet.

Hensikten med grenseboerbeviset er blant annet å sikre fri utveksling av arbeidskraft mellom Norge og Russland. Alle som skal oppholde seg innenfor en 20 kilometer lang grensesone på russisk side, trenger i dag en spesialtillatelse for dette. En tillatelse blir i framtiden overflødig for dem som har grenseboerbevis. (©NTB)