Kurt Hanssen, krimanmelder i Dagbladet , Cathrine Krøger, litteraturanmelder i Dagbladet og Mode Steinkjer, kulturredaktør i Dagsavisen, anbefaler bøker som bør leses i høst.
Kurt Hanssen, krimanmelder i Dagbladet , Cathrine Krøger, litteraturanmelder i Dagbladet og Mode Steinkjer, kulturredaktør i Dagsavisen, anbefaler bøker som bør leses i høst.
Kurt Hanssen, krimanmelder i Dagbladet og Cathrine Krøger, litteraturanmelder i Dagbladet anbefaler bøker som bør leses i høst.  (Foto: God morgen Norge)
Kurt Hanssen, krimanmelder i Dagbladet og Cathrine Krøger, litteraturanmelder i Dagbladet anbefaler bøker som bør leses i høst. (Foto: God morgen Norge)

Her er høstens beste bøker

Ekspertene gir deg de beste nyhetene innen norsk litteratur.

Cathrine Krøger er litteraturanmelder i Dagbladet. Hun mener bokhøsten ikke er så veldig spennende på den skjønnlitterære fronten.

– Krimmen kupper alt, sier hun, og peker på at det er en veldig kriminell bokhøst.

Kurt Hanssen er krimanmelder i Dagbladet, og mener det er gode tider for krimanmeldere og krimlesere. Han sier det er mange gode debutanter i høst, og mange nye navn.

Mode Steinkjer er kulturredaktør i Dagsavisen. Han er enig i at krimmen delvis kupper bokhøsten, men han mener bokhøsten er bred.

– Det virker som om at folks sug etter sannhet og dokumentarenes stigende posisjon i litteraturen, gjør at det skrives flere slike bøker nå, sier han.

Steinkjer tror at det er sakprosa, historiske bøker og dokumentarlitteratur som kommer til å selge best og bli mest lest i høst.

– Også kommer jo Knausgård, legger han til.

Les også: – De trodde jeg var spion og skulle kidnappe vitnene

Les også: – Jeg har lært meg å leve med angsten

Her er ekspertenes anbefalinger:

Cathrine Krøgers valg:

Gaute Heivoll - Før jeg brenner ned

Boken er litt krim, men er en skjønnlitterær bok. Den tar utgangspunkt i en virkelig hendelse. I bygda der Heivoll ble født, utenfor Kristiansand, var det en pyroman som gikk på fære. Dette er en av norsgeshistoriens verste pyromansaker. Heivoll har flettet inn jakten på hvem som var pyroman i sin biografi.

Litt krim, men det er sjønnlitteratur. tatt utgangspunkt i en virkelig hendelse. Heivoll har bakt inn litt av sin egen biografi i boka. Han ble født den natten pyromanen tente på sin siste store brann.Vi følger jakten på pyromanen, på samme måte som vi følger forfatterens jakt på sin egen barndom. Det er, ifølge Krøger, løst på en veldig bra og elegant måte.

Gaute-HeivollWEB (Foto: God morgen Norge)
Gaute-HeivollWEB (Foto: God morgen Norge)

Torill Brekke - Det lovede landet

Siste bok i triologien om amerikautvandringen fra 1825 til 1925. Det er et kjempearbeid som har tatt henne ti år. Det er en god gammeldags roman, mener Krøger. Den er umoderne i mange måter den er skrevet på, men er likevel veldig interessant lesning.

– Jeg velger den, ikke fordi den er bokhøstens mest spennende, men fordi jeg tror at veldig mange lesere vil ha stor glede av denne trilogien, sier Krøger til God morgen Norge.

Toril-BrekkeWEB (Foto: God morgen Norge)
Toril-BrekkeWEB (Foto: God morgen Norge)

Kurt Hanssens anbefalinger:

Jan Erik Fjeld - Tysteren

Jan Erik Fjeld (28) er debutant fra Fredrikstad. Ifølge Hanssen er Tysteren en kjempespennende bok. Fjeld har laget en historie som blander mafiahistorier fra New York på 60-tallet med et drap som skjer i Fredrikstad i vår tid. Hanssen ville gitt boken en femmer, om han drev med terningkast.

Jan-Erik-FjellWEB
Jan-Erik-FjellWEB

Solveig Moen Rusten - Se min kjole

Dette er ikke Rustens (29) debutbok, men hennes debut innen krimsjangeren. Hanssen mener at boken minner litt om Karen Fossum i stilen. Historien utspiller seg i et bygdesamfunn der man tror man kjenner alle, men man gjør ikke det. I løpet av få dager skjer det flere drap. Boken har ingen hovedperson. Perspektivet skifter.

– En litterær krim, mener Hanssen.

Solveig-Moen-RustenWEB (Foto: God morgen Norge)
Solveig-Moen-RustenWEB (Foto: God morgen Norge)

Mode Steinkjer foreslår følgende bøker:

Hans Olav Lahlum - Menneskefluene

Krimbok fra en historisk forfatter. Handlingen er lagt til 60-tallet. En gammel motstandsmann blir funnet drept. Ifølge Steinkjer er dette en god, klassisk roman i Agatha Christie-stil.

– Han skriver som man spiller sjakk. Flytter på brikker. Putter sammen et pusslespill, sier Steinkjer.

Boken er velskrevet og spennende. En god gammeldags krim.

Hans-Olav-LahlumWEB (Foto: God morgen Norge)
Hans-Olav-LahlumWEB (Foto: God morgen Norge)

Tore Rem - Født til frihet

Dette er andre bind i biografien om Bjørneboe. Dette er den delen av biografien som tar for seg den Bjørneboe som vi kjenner. Den tar for seg mytene som ikke tålte dagslys, og som definitivt er en del av samtida vår.

– Vi blir påminnet om hvor stor innflytelse Bjørneboe faktisk hadde i utviklingen i det norske samfunnet på den tida, sier Steinkjer.

Bjørneboe var overalt. Han var i fengselsvesnet og pornografidebatten. Veldig mye av det som vi tar for gitt. Steinkjer mener at det er en lettlest bok med god flyt. Den har en detaljrikdom og et bakteppe vi kjenner til.

Tore-RemWEB (Foto: God morgen Norge)
Tore-RemWEB (Foto: God morgen Norge)

Andre anbefalinger fra våre eksperter er:

Jón Kalman Stefánsson - Himmelrike og helvete

Thorvald Steen - Løvehjerte

Tove Nilsen - Skyskraperengler

Også Unni Lindell og Gunnar Staalesen kommer med nye bøker som ekspertene anbefaler.