En dansk soldat skal ha tatt bilder i Afghanistan som får de folkevalgte til å reagere sterkt. (Foto: OLEG POPOV/Reuters)
En dansk soldat skal ha tatt bilder i Afghanistan som får de folkevalgte til å reagere sterkt. (Foto: OLEG POPOV/Reuters)

Torturbilder vekker oppsikt i Danmark

En dansk soldat skal ha tatt bilder av krigsfanger som blir torturert i Afghanistan. Danske folkevalgte er orientert i all hemmelighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bildene skal være tatt i 2002, samme år som Danmark sendte soldater til Afghanistan, skriver Politiken.

Beskrives som «Abu Ghraib-lignende»

Utenrikskomiteen i Folketinget er orientert om bildene, som av forsvarsminister Gitte Lillelund-Bech blir beskrevet som «Abu Ghraib-lignende», viser et hemmeligstemplet dokument avisen har fått tilgang til.

Bildene av amerikanske soldater som mishandlet krigsfanger i Abu Ghraib-fengselet i Irak, sjokkerte i sin tid en hel verden.

Afghaneren krever erstatning

Det danske forsvaret gransker nå bildene fra Afghanistan, som skal ha dukket opp i forbindelse med at en tidligere afghansk fange har gått til sak mot danske myndigheter.

Mannen ble overlatt til amerikanerne av danske soldater, og han krever nå erstatning fra det danske forsvarsdepartementet.

Gransker bildene

Den tidligere fangen hevder å ha blitt mishandlet i den amerikanske fangeleiren Camp Kandahar, og at danskene på dette tidspunktet må ha visst om hva som foregikk der.

Den danske soldaten som er i besittelse av torturbildene ønsker å være anonym av frykt for sin egen sikkerhet.

Utenrikskomiteen i Folketinget ønsker nå å få vite om det er danske soldater med på bildene, hvor de ble tatt og hvem som tok dem. (©NTB)