SLAKT: En fersk rapport fra Helse Sør Øst viser at sykehusene i en rekke byer på Sør  og Østlandet ikke har kontroll på at pasientene får den hjelpen de skal ha i tide. Statens helsetilsyn mener dette er feil som folk kan dø av.  (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
SLAKT: En fersk rapport fra Helse Sør Øst viser at sykehusene i en rekke byer på Sør og Østlandet ikke har kontroll på at pasientene får den hjelpen de skal ha i tide. Statens helsetilsyn mener dette er feil som folk kan dø av. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)

Reisetid sliter ut kreftpasienter på landet

Omfattende reiseruter for å komme til behandling utgjør en alvorlig tilleggsbelastning for kreftrammede eldre som bor i distriktene, viser ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studien har sett på situasjonen for enslige eldre med uhelbredelig kreft. I utgangspunktet er det snakk om spreke eldre mennesker som har fått tilbud om livsforlengende behandling når kreften ikke lenger kan behandles, opplyser studiens forfatter, høyskolelektor Guri Bitnes Wiik ved Høgskolen i Nord-Trøndelag, til Nationen.

– De takker for det og ser håpefulle mot tilbudet. Men de er utslitte, og reisen kan være en viktig grunn til det, sier Wiik.

Lange reiser

Alle hun har intervjuet i forbindelse med studien opplyser at det er reisene til og fra behandling som gjør belastningen for stor. Mange timer blir kastet bort i løpet av en behandlingsdag på grunn av reiserutene.

– Det er ikke avstanden de klager på. De klager på at de må vente ekstra på grunn av at det skal være mange pasienter med, og at reisene blir ekstra lange fordi det skal kjøres innom flere hjem, sier Wiik.

Spiser mindre

Når pasientene blir så utslitte av behandlingen og reisingen, går det ut over matlaging og spising.

Wiik har i mange år arbeidet i Kreftforeningen. Det var der hun fikk inntrykk av at eldre kreftsyke i distriktene hadde det mer strevsomt enn de som bor i bynære strøk.

– De får cellegiftbehandling for å få flere gode år. Det må da være om og gjøre å ikke påføre dem ekstra påkjenninger, sier hun. (©NTB)