OMSTRIDT JAKTMETODE: Ulvejakt med helikopter er en omstridt jaktmetode. I september fortalte TV 2 om forskere som jaget ulv fra helikopter til dyret spydde. (Foto: TV 2)
OMSTRIDT JAKTMETODE: Ulvejakt med helikopter er en omstridt jaktmetode. I september fortalte TV 2 om forskere som jaget ulv fra helikopter til dyret spydde. (Foto: TV 2)

Forskere jaget ulver fra helikopter

Bonde ble dømt for grov dyremishandling da han kjørte etter ulver, men forskere kunne med statlig tillatelse jage ulv fra helikopter til dyret spydde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Halvor Sveen i Rendalen ble dømt for grov dyremishandling for å ha forfulgt og filmet en ulveflokk foran bilen i åttte minutter. Likevel tillater staten ulvejaging fra helikopter i forbindelse med merking, som varer mye lenger.

Ulven kastet opp etter forfølgingen

Geir Skillebæk filmet et merkeforsøk 9. februar 2004. Han filmet også at en ulv kastet opp etter forfølgingen.

– Jeg antar at de har hengt over denne ulven i 20-30 minutter i skogen, for å presse den ut på åpent lende. Det er klart at den i løpet av den perioden blir rimelig stresset, sier Skillebæk som er fjelloppsynsmann i Alvdal og rovviltkontakt for Statens Naturoppsyn.

Løper med maksimal hastighet

Da Halvor Sveen ble dømt for dyremishandling i Østerdal Tingrett sa en professor, som jobber på oppdrag fra Norsk Institutt for Naturforskning (NINA), i retten at tre minutter er det lengste man jager ulver intensivt fra helikopter. Under slik forfølging løper ulvene med opp mot maksimal løpshastighet.

– Det er direkte feil. Vi har selv sett det på Storsjøen, når vi har filmet ulv. Jag har pågått mer enn tre minutter, sier Geir Skillebæk til TV 2 Nyhetene.

– Har trolig tatt pauser

I et annet opptak fra Skillebækk, også fra 9. februar 2004, ligger helikopteret over en ulv i 3 minutter og 10 sekunder. Oppsynsmannen og fotografen sier jagingen fortsatte da ulven forsvant fra synsfeltet hans.

– Det er meg fortalt at dette jaget varte i cirka 15-20 minutter, sier han.

I feltnotatet fra NINA framgår det at ulven ikke blir truffet ved første forsøk og at jagingen pågår i 11 minutter. NINA skriver i en mail til TV 2 at det trolig har vært en eller flere pauser i den intensive jagingen, men helt sikre er de ikke.

Verken NINA eller professoren vil intervjues fordi Halvor Sveens sak er under ankebehandling.

Mener forskerne driver grovt dyreplageri

Spørsmålet er om det Halvor Sveen har gjort er verre enn det staten tillater når det gjelder ulvejaging.

– Hvis Halvor Sveen blir dømt for grov dyremishandling, så kan man jo spørre seg om forskerne har drevet grovt dyreplageri, sier Geir Skillebæk.

– Mener du det?

– Selvfølgelig! De har jo oversteget langt mer enn de tre minuttene som ble sagt, og ganske, ganske sikkert også mer enn de åtte minuttene Halvor Sveen har kjørt med bil etter ulvene, avslutter han.