Et mord i Kongo
Et mord i Kongo

– De trodde jeg var spion og skulle kidnappe vitnene

«Et mord i Kongo» er en bok på leting etter sannheten om Joshua French og Tjostolv Moland

Dagen før Joshua French og Tjostolv Moland blir dømt til døden første gang, ankommer forfatter og journalist Morten Andreas Strøksnes, Kongo.

Da resten av pressen reiser hjem, blir Morten igjen for å forsøke å bli kjent med Moland og French. Han møter dem, reiser ruten deres i jungelen og leter etter sannheten.

Møte med gutta

Moland og French gikk med på å treffe Morten, noe som ble et interessant møte.

– Først var det en spent stemning, for de visste selvsagt hva jeg skulle gjøre. De var ikke glade for det i utgangspunktet. Men etterhvert snakket vi om løst og fast og jeg tror jeg har fått vist andre sider av dem enn hva folk flest har lest om dem i media så langt, sier Strøksnes til God morgen Norge.

Les også: Sender kaviar og franskbok

Les også: - 300 dager siden marerittet startet

En farlig reise

Under sitt opphold, opplever også Strøksnes å bli beskyldt for spionasje. Væpnede soldater troppet opp på hotellet hans. Han ble anklaget for spionasje, kidnapping og forsøk på bestikkelse av vitner, og innkalt til lange avhør.

– Fra reportasjene som ble vist i Norge, kunne det virke som kongoleserne bare latet som de trodde Moland og French var spioner eller leiemordere. Men faktum er at de fleste trodde fullt og fast på dette, inkludert folk helt til topps i systemet, forteller Morten.

– Når det tetnet seg til for min egen del, ble jeg stadig overrasket over at de virkelig trodde at jeg var spion og hadde tenkt å kidnappe vitnene, forteller han.

I RETTEN: Tjostolv Moland og Joshua French under en av rettssakene mot dem i Kisangani, Kongo. (Foto: AFP)
I RETTEN: Tjostolv Moland og Joshua French under en av rettssakene mot dem i Kisangani, Kongo. (Foto: AFP)

Skyldig eller ikke?

– De hadde et slags oppdrag, men de var jo hemmelighetsfulle når jeg snakket med dem.

– Det er ikke min oppgave å si noe om skyldspørsmålet. Jeg er verken dommer eller jury i denne saken, men en journalist og forfatter som prøver å belyse den fra forskjellige vinkler, så nøytralt som mulig, sier Morten.

Om Morten Andreas Strøknes

Boka «Et mord i Kongo», slippes i dag, tirsdag. Boka er en dokumentar om landet Kongo, og om de to norske gutta Tjostolv Moland og Joshua Frensh som er dømt til døden for drapet på sin sjåfør.

Morten Andreas Strøknes er idehistoriker og frilansjournalist. Han har arbeidet i Morgenbladet og har også skrevet andre bøker.

Han er kritikerrost, og kjent for sine reiseskildringer fra USA, Øst-Europa og Nord-Norge.