Per Fugelli er aktuell med boken «Døden, skal vi danse?», der han reflekterer over døden og sin kreftsykdom.  (Foto: Heiko Junge)
Per Fugelli er aktuell med boken «Døden, skal vi danse?», der han reflekterer over døden og sin kreftsykdom. (Foto: Heiko Junge)

– Døden er en vaksine mot å ta livet som en selvfølge

Professoren mener døden må være mer tilstedet i livene våre.

Per Fugelli, professor i sosialmedisin, mener at vi i vesten har tatt livet av døden. Vi vegrer oss for å se døden som en naturlig utgang på livet.

– Tenk på døden

– Det er to sikre punkter i menneskets liv, fødselen og døden. Vi må være realister, sier han.

Fugelli mener at samfunnet vårt har mye å tjene på å være ærlige i forhold til døden. Vi skal ta døden opp som en naturlig del av livet. Selv de unge friske skal tenke på at de skal dø, mener professoren.

– Å tenke på døden kan være med på å gjøre livet rikere. Døden er en slags vaksine mot å ta livet som en selvfølge, sier Fugelli.

Han tror at de som tenker på døden blir litt snillere. Litt rausere.

Les også: - Jeg kan se sykdom

Les også: Barna la brev i kisten før de la på lokket

Døden nær

I forberedelsene til en ny bok Fugelli skulle skrive om døden, ble han selv kreftsyk. Boken endret fokus, og ble mer personlig.

Per Fugelli var døden nær. Det var for han nyttig lærdom.

– Jeg har sett på det som en oppdagelsesreise, og prøvd å lære noe på veien, sier han, men legger til at han helst ville vært foruten.

– Identitenen blir tatt ifra deg, sier han.

«Plutselig lå jeg der, uten sløyfe og ble vasket i rompa. Plutselig er du der, alene, uten de symboler og strukturer som forlener deg med makt og identitet», skriver Fugelli i boken.

– Boken er et forsøk på å gjenopplive døden i livet, sier han.

Kanskje kreftfri

I boken «Døden, skal vi danse?» gir professoren oss et innblikk i sine personlige reaksjoner og refleksjoner rundt rollen som kreftsyk og hans møte med helsevesnet, denne gangen som pasient.

– Er du kreftfri nå?

– Kreftfri og kreftfri. Hvem vet? Så langt inn i kroppen man kan se, finnes det ingen kreftceller. Men alle som har hatt kreft vet at inne i seg kan det ligge hemmelige kreftceller på lur, sier Fugelli til God morgen Norge.

Og Sånn er livet. Fugelli har funnet en diagnose han selv er veldig glad i. Den kaller han «for tiden frisk». Tiden kan bli lang, og det synes han er godt.