hilde_johansen (Foto: Ingvild Gjerdsjø/TV 2/)
hilde_johansen (Foto: Ingvild Gjerdsjø/TV 2/)

Hilde mistet hukommelsen etter elektrosjokk

Foreningen Mental helse advarer mot bruk av elektrosjokk i psykiatrisk behandling.

Mange viktige minner er borte fra Hilde Johansens hukommelse. Hun har også fått store problemer med kortidsminnet.

Var i gang med studier

– Jeg kunne virkelig ønske jeg hadde en ordentlig jobb. Jeg er så kunnskapstørst nå, og hadde jeg enda kunne husket noe, sier Hilde Johansen til TV 2 Nyhetene.

Hilde var godt i gang med studier da hun ble deprimert og suicidal. Etter at medisinering ikke hjalp fikk hun tilbud om elektrosjokk-behandling også kalt ECT.

– Da mente legene at det var siste utvei, sier Hilde.

Hukommelsestap

Men behandlingen hjalp ikke på depresjonen - tvert i mot.

– De siste ti årene før ECT-behandlingen husker jeg lite fra, sier hun.

Hilde klarer heller ikke lenger nye navn eller å huske ting hun skal gjøre. Hun mener hukommelsessvikten skyldes elektrosjokkene, og ble ikke informert om bivirkningene før behandlingen.

– Jeg er egentlig ganske sinna og lei meg, sier hun.

Uheldige erfaringer

Mental Helse advarer nå mot elektrosjokkbehandling. De frykter det er en form for moderne lobotomi:

– Det er et veldig omdiskutert behandlingsmiddel. Vi mottar stadig henvendelser fra folk som har relativt uheldige erfaringer med det behandlingsopplegget, sier leder Anne Grete Klunderud i mental Helse til TV 2 Nyhetene.

– Vi har hatt mange behandlingstyper som har vært regnet som veldig gode, men i ettertid har det vist seg at det ikke er slik, sier hun.

– Redder liv

Overlege Eivind Aakhus ved avdeling for alderspsykiatri på Sykehuset Innlandet HF er kjenner at legestanden ikke vet nok om bivirkninger, men forsvarer likevel bruken av ECT:

– For det første vet vi at den er effektiv, og vi vet at den i enkelte tilfeller er livreddende, sier Aakhus til TV 2 Nyhetene.