Vegard Stake Laengen. (Foto: Idås, Bård/SCANPIX)
Vegard Stake Laengen. (Foto: Idås, Bård/SCANPIX)

Norsk klatretalent i italiensk ledertrøye

Sykkeltalentet Vegard Stake Laengen (21) leder sammenlagt og tråkker for seier i det italienske etapperittet Giro del Friuli.

Etter fredagens 173,4 kilometer lange etappe syklet askerbøringen seg rett inn i hvit ledertrøye og grønn ungdomstrøye. Kun én etappe gjenstår av rittet, som tidligere har blant andre Giro d'Italia-vinnerne Danilo Di Luca (1998) og Gilberto Simoni (1993) på seierslisten.

- Det er første gang noensinne jeg sitter i en situasjon som denne. Siste etappe blir garantert hard, men jeg går for å vinne sammenlagt, sier Vegard Stake Laengen til NTB.

Den norske U23-rytteren, som skal kjempe for norsk seier i VM om tre uker, har vist styrke gjennom alle de tre første etappene og sittet med de beste. Før fredagens kongeetappe lå 21-åringen 43 sekunder bak sammenlagtlederen.

Men norsk lårstyrke ble i råeste laget opp den verste stigningen på 17 kilometer, og Laengen stakk sammen med en timannsgruppe over toppen.

- Vegard var motoren i den fremste gruppen og holdt dem bak på god avstand. Han visste at han syklet for sammenlagtledelse. Om laget støtter ham fram til bakkene begynner 50 kilometer før mål lørdag, bør det gå veien. Vegard klarer seg stort sett selv når det går oppover, sa landslagstrener Martin Vestby. (©NTB)